Први српски православни цртани филм (ВИДЕО)

srpski crtani film

ПИРOT – Група ентузиjаста из Пирота уз подршку издавачке куће „Знамење“ из тог града направила jе, како кажу, први српски православни цртани филм „Нерукотворени лик Господа Исуса Христа“.

 Исечак из цртаног филма

Jедан од аутора цртаног филма Жељко Перовић казао jе Танјугу да jе циљ аутора био да се деци понуди ваљана алтернатива за „рђаве садржаjе коjима се деца обасипаjу са малих екрана, интернета и медиjа уопште“.

По Перовићевим речима цртани филм jе за врло кратко време од како се поjавио на Jутjубу, изазвао огромно интересовање људи из земље и иностранства.
„Реч jе о волонтерском проjекту групе Пироћанаца и колико jа знам, ово jе први српски православни цртани филм. Наша жеља jе да овим цртаним филмом отворимо сериjал православних цртаних филмова и понудимо деци ваљану алтернативу за рђаве садржаjе коjима се обасипаjу са телевизиjа, интернета и других медиjа. Oваj проjекат jе некомерциjалан, добровољан и добротворан и веома нам jе драго да се за свега пар дана од како се прочуло, jавља све већи броj људи из земље и иностранства коjи желе оно што и ми, да оваj цртани филм прерасте у сериjал православних цртаних филмова“, каже Перовић и додаjе да би круна свих цртаћа требало да буде цртани филм о Светом Сави.

Радња цртаног филма, како каже Перовић, односи се на чудесан догађаj коjи се догодио у време господа Христа и Светих апостола, када се на тканини чудесно осликао лик господа Христа.
„У реализациjи проjекта учествовали су ствараоци из Пирота. Aнимирао jе и сликао Владимир Mанчић, читао Василиjе Перовић, музичка подлога Tањица и Aнђелиjа Перовић и Владимир Mанчић, а jа сам написао стихове“, казао jе Перовић.

Танјуг