Прешево: Шиптари најављују протесте и траже помоћ „са стране“ да Србија повуче жандармерију

siptari najavljuju protesteПРЕШЕВО – Представници албанских партија са југа Србије оценили су да је уклањањем споменика терористима у Прешеву власт пропустила шансу за компромис и најавили да ће мирним путем и уз помоћ међународне заједнице наставити да се боре за своја права.

Посланик Партије за демократско деловање у Скупштини Србије Риза Халими најавио је јуче после састанка лидера албанских партија са југа Србије да ће данас у Прешеву бити одржан митинг на коме ће бити предложени даљи кораци.

Халими је на конференцији за новинаре навео да ће у току дана одвојено заседати највиша страначка тела албанских партија како би размотрили новонасталу ситуацију.

Представници тих партија ће на митингу, који ће бити одржан сутра у 12 сати на месту где је до јутрос стајао споменик, предложити решења грађанима Прешева, рекао је Халими.
„Наше даље кораке ћемо данас формулисати и сутра предложити грађанима на митингу на централном градском тргу где је и до сада стајао споменик“, рекао је посланик.

Он је истакао да је јутрошњом акцијом Србија „пропустила шансу за компромис и европски пут за све своје грађане“.
„Србија је пропустила велику шансу да прихвати компромис, а уместо тога приклонила се наставку примене ванредних мера и силе“, рекао је Халими.

На питање новинара које је то решење за споменик које је јуче наговештено од стране Албанаца, Халими је навео да су Албанци били спремни за компромис.
„На неприхватљив предлог власти о премештању споменика у двориште џамије или на неко друго место ми смо имали конструктивно решење и били смо спремни на компромис. Међутим, све је то јутрос сасечено грубом акцијом Жандармерије, односно власти која и даље примењује милитаристичку логику“, рекао је Халими.

„Надамо се да ако Србија стварно жели пут ка ЕУ да се мора понашати европски и надамо се да ће влада у Београду и Бриселу схватити да дупли аршини не могу да нуде стабилност. Они не само да воде оваквим тензијама у прешевској долини већ и тензијама и дестабилизацији у ширем подручју“, додао је Халими.

Председник Демократске уније долине Скендер Дестани је навео да је Влада Србије јутрошњом акцијом „показала да не жели Албанце у Прешевској долини“ и додао да ће они уз помоћ међународне заједнице мирним путем наставити да трагају за својим правима.
„Срамота је. Ова влада је данас показала да не жели компромис са Албанцима. Ми ћемо уз помоћ међународне зједнице мирним путем тражити права која нам припадају. Све што добију Срби на северу Косова тражићемо и ми за Албанце у Прешевској долини“, рекао је Дестани.

Он је рекао и да „српска Жандармерија није и њихова Жандармедија“ и да ће свим средствима тражити да се она повуче из Прешевске долине.

Конференцији за новинаре су присуствовали и председник општине Прешево Рагми Мустафа, иначе председник Демократске партије Албанаца, председник Покрета за демократски прогрес Јонуз Муслију и председник Демократске уније Албанаца Рахми Зуљфију.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП