РЕВОЛУЦИЈА НА ВИДИКУ – У српском закону први пут поменута геј заједница

PARADA-PONOSA-19

Србија је миљама далеко од тога да легализује брак особа истог пола, али је Грађански законик у Преднацрту направио први мали, али револуционарни корак. У делу Преднацрта Грађанског законика о породичном праву (књига ИИИ), на месту где се говори о ванбрачним заједницама, по први пут (не рачунајући законе који забрањују дискриминацију) појављује се став у ком се помиње истополна заједница.

У члану 4. став 3. наиме, наводи се да се “Зајединца живота лица истог пола уређује посебним законом”.

Ово можда не звучи револуционарно и на први поглед не решава ништа. Може чак да личи на гурање проблема под тепих, али аутор текста и члан Комисије за израду ГЗ проф. др Олга Цвејић Јанчић, бивши декан Правног факултета у Новом Саду, не мисли тако.

– Идеја је да се у следећем кораку, у неком посебном закону, лицима истог пола која су засновала заједницу живота признају права која се признају хетеросексуалним партнерима који живе у ванбрачној заједници. Многе земље у

Истополни бракови постоје у:

Бегији, Холандији, Шпанији, Португалији, Данаској, Француској, Великој Британији, Норвешкој, Шведској и Исланду. Дозвољен је и у 18 држава САД, као и у Канади, Аргентини, Бразилу, Јужноафричкој републици и другим државама. Заједнице живота истополних партнера (слично ванбрачној заједници код нас) имају Мађарска, Хрватска, Словенија, Малта, Аустрија, Швајцарска, Чешка и Немачка.

нашем суседству и у Европи признале су тај облик заједнице живота, а већина западних земаља легализовала је и брак, па се у некима признаје чак и склапање хомосексуалног брака у црквеној форми. Србија је земља која је чланица Савета Европе, залажемно се за поштовање људских права и против дискриминације. Ова предложена одредба би била у складу са тим – каже проф. Цвејић Јанчић.

Геј активиста и члан организационог одбора београдског Прајда каже да није знао за тај предлог.

– То је супер ако је тако. У Србији већ постоји предлог закона који су саставиле невладине организације. Та област ће морати да се уреди, чак је и Црна Гора најавила да ће у наредне две године законом да реши питање истоплоног партнерства – каже Милетић.

Светлана Палић – Блиц