Приштина: „Конференција за међуверски дијалог НА КОСОВУ“, уз учешће представника СПЦ (!!)

teo i jahjaga u peci

Напомена  редакције:

Поводом текста „ОЕБС мисија подржава међуверски дијалог на Косову“ (у прилогу), подсећамо да је прошле године, тј. 26.маја 2013.одржана прва међуверска конференција у Пећи (!) под покровитељством амбасада Велике Британије и Норвешке у Приштини, фондације Тони Блер и уз подршку локалних косовских институција (!) на којој су учествовали епископи СПЦ: Теодосије и Андреј (!), на којој је међу првим говорнцима био Теодосије који је пренео поруку мира и пријатељства од Патријарха и Сабора СПЦ (!) (линк)

Зато ваљда више не треба ни да нас чуди што ће наредних дана Теодосије поново учествовати (и говорити) на другој годишњој конференцији чија је тема међуверски дијалог.

13695709367523_vladika

Њему очигледно (као ни СПЦ?!) ни мало не смета очигледан циљ ових „разговора“ – наиме, разговара се о „међуверској толеранцији“ у оквиру „државе“ Косово, србски народ се третира као једна од „заједница“ (тј. националних мањина!) у оквиру „државе“ Косово и постиже се сагласност свих високих верских представника (најпре представника СПЦ!) да је то једина и права истина! Илузорно би било очекивати да ће у свом иступању Теодосије (као што би требало) јасно ставити до знања да србски народ на КиМ није нека „заједница“ или национална мањина у оквиру „државе“ Косово, већ аутохтони већински народ у својој држави Србији!  

Треба ли помињати уопште да да су се од претходне до ове конференције догодили многи етнички и верски мотивисани напади, прогони и злочини Шиптара над Србима и да ни ова конференција, као ни претходна, неће донети бољитак. Уосталом, то и није њена сврха!

***

ОЕБС мисија подржава међуверски дијалог на Косову

Извор: ОЕБС
ПРИШТИНА , 29. октобар 2014

Мисија ОЕБС-а на Косову ће сутра у Приштини организовати другу по реду годишњу конференцију чија је тема међуверски дијалог.

Представници исламске, православне, католичке, протестантске и јеврејске заједнице на Косову ће расправљати заштити црквене баштине, одржавању гробаља, имовинских права, и побољшањима законског оквира о слободи вероисповести.

На скупу ће говорити шеф мисије ОЕБС-а на Косову, амбасадор Жан-Клод Шлумбергер, муфтија Наим Трнава који је на челу Исламске заједнице Косова, епископ рашко-призренски Теодосије, католички администратор Апостолске управе Косова, владике Дод Ђерђи, испред Протестантске евангелистичке цркве Косова, Дритон Краснићи и Вотим Демири који је на челу јеврејске заједнице на Косову.

Представници медија су позвани да присуствују отварању конференције у четвртак, 30. октобра 2014. године, у 10:00 сати, у Swiss Diamond хотелу у Приштини.

Контакт: Никола Гаон
Портпарол мисије ОЕБС-а на Косову
Приштина
Мобилни: +377 44 501 066
Канцеларија: +381 38 500 162 ext. 1449
Фaкс: +381 38 240 711
nikola.gaon@osce.org

_________
Превод СРБски ФБРепортер