Хоџај тврди да је његова посета Београду доказ о суверенитету ткзв. „Косова“

enver_hoxhaj

Београд – Такозвани косовски министар спољних послова Енвер Хоџај изјавио је да његово присуство на регионалној конференцији у Београду сведочи о суверенитету окупираних територија и да се оно третира равноправно у регионалној и међународној димензији, као што је било на том састанку.

Хоџај је, у интервјуу за Данас, истакао да је његово присуство на прошлонедељној конференцији прави резултат дијалога који је вођен на високом нивоу о нормализацији односа окупираних територија и Србије, а да очекује и да се исти формат састанка одржи и у Приштини.

„Као министар иностраних послова, заговорник сам и промотер дијалога као основног инструмента ка добросуседским односима“, рекао је он.

Бриселски споразум о нормализацији односа Београда и Приштине Хоџај је окарактерисао као почетак историјског процеса који ће трајати неколико година.

„Договор као такав је увео нова правила игре, у погледу релаксације политичких односа, иако преостају још многи изазови на том путу, пре него што нормализујемо односе“, сматра Хоџај.

Он је поручио да окупиране територије желе да наставе дијалог са Србијом и у потпуности примене споразуме постигнуте у Бриселу, као и да наставе с отварањем билатералних питања која Београд и Приштина треба да реше у наредним годинама.

„За Косово и Србију консолидација значи пуну нормализацију односа у наредне четири године и решавање свих отворених питања. Оно што је важно јесте да дијалог не треба да траје бескрајно и без јасног крајњег циља“, нагласио је Хоџај.

Он је прецизирао да је циљ окупираних територија постизање правно обавезујућег споразума на крају процеса који значи мир и успостављање дипломатских односа са Србијом.

„Косово је независна, мултиетничка и секуларна држава и што пре Србија призна Косово, биће мање полемике и дискусије о осетљивим питањима која су одјек из прошлости“, закључио је Хоџај.

ФоНет