„Албанци у Црној Гори желе „Природну Албанију““

koco-danaj1

“Уколико Влада Црне Горе сматра да су милиони Албанаца маргинална група, то је њено право, али и њен проблем”, поручио је челник Листе за Природну Албанију Кочо Данај у интервјуу за „Дан“.

Кочо Данај је у разговору за подгорички дневник рекао да он није на челу странке, него националног покрета те да Албанци већински желе „Природну Албанију” и знају како да заштите своје симболе.

Ово желе Албанци!

На оптужбу посланика Дритана Абазовића да „покушава да повампири албански национализам”, Данај је одговорио „да га не занимају албански политичари, мада поштује политички плурализам”.

“Све што ме занима јесте албански народ. Политичари су привремени, народ је вечан”, рекао је Данај за „Дан“.

На реакцију Владе Црне Горе у којој је наведено да он и његова Листа за Природну Албанију представљају маргиналну политичку структуру у Албанији Данај каже:

“Право је Владе Црне Горе да мисли шта год хоће. Не представљам никакву политичку странку, већ национални покрет. Такође, написао сам платформу за „Природну Албанију“ која је послата црногорској влади, јер је платформа преведена на пет језика. Моја мисија, као и оних који ме подржавају, јесте да едукујемо Албанце, где год да су и колико год да су раздвојени, били у долини Прешева, у Црној Гори или Македонији, о њиховим грађанским правима, и мислим да смо постигли наш циљ. Такође, мислим да је Влада Црне Горе видела шта се десило после утакмице Србија-Албанија”, одговорио је Данај.

Он је подсетио да је “од Прешева, Бујановца, Тетова, Скопља, Приштине, Пећи, Митровице, до Валоне, Вашингтона, Брисела, Женеве, Беча, Лондона и других, било више од два милиона Албанаца који су осудили дешавања на стадиону, то јест српски национализам, и прихватили заставу „Природне Албаније”, која се појавила на стадиону”.

“Верујем да смо сви видели коментаре албанских играча из Прешева, Приштине, Тиране и Скадра колико су били спремни да заштите ову заставу. То је национална свест, то значи да Албанци већински желе „Природну Албанију” и знају како да заштите своје симболе. Уколико Влада Црне Горе сматра да су милиони Албанаца маргинална група, то је њено право. Али је такође то и њен проблем”, оценио је Данај.

Он је упитао да ли је црногорски премијер добио позив од стране српског колеге после утакмице Србија-Албанија и шта су разговарали телефоном?

“То је веома важно. Да ли се господин Ђукановић придружио „линији“ коју је тражио Вучић, а против Албанаца и Албаније? Сада долазимо до друге тачке коју ви помињете недостатак званичне подршке албанске владе у вези са уједињењем Албанаца”, додао је Данај.

Он је подсетио да је три дана прије пада Берлинског зида њемачка влада изјавила да не подржава идеју уједињења две Њемачке, али после три дана, када је немачки народ срушио зид, немачка влада је подржала уједињење и то записала у немачком Уставу.

“Да ли сте знали да чак албански Устав признаје албанско уједињење у једну државу као легитимно право? Да ли „званично“ није једнако „стварно”, упитао је Данај у разговору за „Дан“.

“Имам контакте са многим албанским политичарима у Црној Гори. Ја слушам шта они говоре, а они слушају шта ја говорим. Њима сам говорио и стално им понављам да морају да се боре да Албанци у Црној Гори буду равноправни са црногорским и српским народом. Али, Албанци у Црној Гори су подржали идеју „Природне Албаније“, јер нису равноправни са црногроским и српским народом”, рекао је Данај.

Лидер покрета за “Природну Албанију” додао је и да је његова идеја кључ за мир у региону.

“Желимо да живимо у миру са суседима, али не као у басни „Вук и јагње”. Желимо да живимо у миру са својим суседима, али да ми будемо у нашој кући. Коначно, желимо да живимо у миру са својим суседима, али не са оним суседима који узвикују „Убиј Албанце”, као што се догодило у Београду”, закључио је Данај.

Вести