Мађарска позвала ММФ да испразни канцеларије у Будимпешти и напусти земљу

орбан

Орбан шокирао Брисел – Будимпешта одлучила да национализује стране компаније које су у приватизацији преузеле мађарски енергет

Након што је мађарски премијер Виктор Орбан преузо надзор над Мађарском централном банком , а средином јула ове године Међународном монетарном фонду поручио да затвори свој уред у Будимпешти ” јер не постоје никакви разлози који би оправдали присуство уреда , будуćи да Мађарска још ове године намерава да исплати сав дуг пре уговором предвиђеног рока до краја 2014. ” , службена Будимпешта се одлучила иćи корак даље . ( Мађарска позвала ММФ да испразни канцеларије у Будимпешти и напусти земљу )

Будапест Бусинесс Јоурнал јавља како је председник мађарске владе у интервјуу за ” Магиар Радио ” дао изјаву којом је подигао буру полемика , расправа и шпекулација . Виктор Орбан је изјавио ” како влада намерава национализовати ( или како он то жели звати – ре – приватизовати ) 6-7 предузеćа која се баве пружањем комуналних услуга у енергетском сектору , а све како би снизио цене енергената за домаćинства и ревитализовао мађарску привреду која у овом тренутку стагнира ” . Одлука владе земље која је чланица Европске уније да национализује или ” ре – приватизује ” стране приватне компаније је најтежи ударац који су могли претрпети ватрени поборници неолибералног капитализма који сматрају како држава не сме бити највеćи послодавац , наручитељ и улагач него само и искључиво јавни сервис грађана .

Као и веćина Орбанових одлука од када је на челу мађарске државе , ова је такође узнемирила духове широм Европе , али мађарски премијер не одустаје од своје одлуке и поручује : ” Немојте ми само реćи да је то национализација! ” , Преноси Финанциал Тимес .

” Још не могу открити детаље , али смо у сталним преговорима о куповини или повраćаја у власништво државе најмање шест или седам врло озбиљних комуналних фирми које су претходно биле приватизоване ” , рекао је мађарски премијер .

Мађарска држава је у марту за 870.000.000 € откупила власничка права немачке компаније ЕОН која се бавила дистрибуцијом природног гаса . Тиме је мађарска државна компанија МВМ изнова ушла у посед постројења за складиштење гаса и гасног дистрибутивног система немачког Е.ОН – а . Сада су на ред дошле француске компаније ЕДФ и ГДФ Суез , остатак удела у енергетском пословању немачког Е.ОН – а , немачка компанија РВЕ која се на мађарском тржишту бави и дистрибуцијом електричне енергије ( од пре неколико недеља иу Хрватској ) и на крају италијанска нафтна компанија ЕНИ која у Мађарској послује преко сестринске компаније Тигаз Гроуп .

Виктор Орбан је нагласио ” како ćе му за цео овај посао бити потребно две године и како се нада да ćе његова странка Фидес на изборима 2014. успети да окупи парламентарну веćину и на тај начин у власништво заједнице успети вратити приватизоване енергетске ресурсе и посао с дистрибуцијом енергената ” . Интересантно је како мађарски премијер вешто избегава терминологију левице и не жели се користити терминима ” национализација ” и ” друштвено власништво ” , међутим , ако ćемо искрено , ништа не мења на ствари – Виктор Орбан је Мађарима одлучио вратити деценијама стварну имовину која им је у процесу транзиције практички отета .

” Након избора ćе мађарска влада морати одговорити на питање на који начин можемо смањити цену енергената како би могли бити конкурентни у целом свету ” , рекао је Орбан .

Тиме је дао до знања да се не жели зауставити унутар националних граница , него да намерава да постане главни регионални играч , а на глобалном нивоу – конкурент или партнер ( зависно с ким уђе у партнерски однос ) земљама којима су енергенти кључни привредни сектор .

Мађарска је , дакле , одлучила не попустити пред светским моćницима и финансијском елитом и на добром је путу да у потпуности поврати национални и економски суверенитет . Најавом ре – приватизације ( користимо се Орбановим рјечником оп.а. ) и откупом власничких права 6-7 страних компанија које се баве дистрибуцијом енергената , мађарска држава ćе у потпуности преузети надзор у енергетском сектору . Тиме ćе се решити приватних шпекуланата који долазе из богатих земаља са запада , а којима је стандард мађарског народа , када су улазили на мађарско тржиште , сигурно био задња брига .

” Орбан је ову одлуку донео још раније и то када се влада у Будимпешти морала суочити са шпекулативним ударима на мађарску националну валуту ( форинту ) и на финансијском тржишту се нашла у великим проблемима . Свему су , наравно , кумовале и приватне рејтинг – агенције . ” , пише италијански економски аналитичар Андреа Перроне за портал Ил Рибелле.цом .

Мора се признати да је реч о врло храброј одлуци мађарског премијера који 2014. са својом коалицијом Фидесз – КДНП жели добити изборе . Тим више што он државни МВМ не жели видети као компанију којој ćе приоритет бити профит , него компанију која ćе нижим ценама подиćи стандард грађана , а индустрију и пољопривреду због нижих трошкова производње учинити конкурентнијим . Јачање државног власништва је у потпуној супротности са трендом који намеćе Тројка , а која готово у целој Европској унији ” спас ” за посрнула привреде и празне државне касе види у распродаји државне имовине . У Србији смо такође сведоци тог тренда и управо у протеклих неколико недеља нам се са свих страна ” објашњава ” како за нас нема другог излаза и да због високе задужености целокупна државна имовина мора бити приватизована .

“У буџету другог простора за повраćај јавног дуга неćемо наćи и преостаје нам једино приватизација” , порука је хрватске владе коју преноси Пословни Дневник .

Мађарска влада и Виктор Орбан имају сасвим другачије мишљење од наших министара , али и државних званичника у Грчкој , Португалу , Кипру , Италији , Шпанији , итд

” Водимо сталне преговоре о откупу компанија које су претходно приватизоване . Ако поново победимо на изборима , моја ćе се влада борити да се снизе трошкови енергената за домаćинства , индустрију и пољопривреду и тиме ćе наша привреда постати конкурентније . Мађари у поређењу с оним што зараде превише новца издвајају за енергију . Цена енергената у Сједињеним Џава је за треćину нижа него у Европи . Након избора идуćе године , мађарска влада ćе морати да одговори на питање како можемо смањити цене наших енергената на ниво оних у САД – у и на тај начин им конкурисати на глобалном нивоу . Влада ćе веć у јануару иćи са смањењем цена за 10% и оне ćе падати до новембра следеćе године ” , изјаву Виктора Орбана преноси Ројтерс .

Кључни играчи у мађарском комуналном сектору , укључујуćи немачки Е.ОН и РВЕ , француски ЕДФ и ГДФ СУЕЗ и италијански ЕНИ нису били вољни за давање изјава .

Посве је разумљиво да је одлука мађарског премијера запрепастила готово све оне који се слепо држе агенде Тројке и даље иду са оштрим резовима јавне потрошње и приватизацијом преостале државне имовине . Ово није прва одлука витку Орбана којом се супротставља господарима новца у земљи и иностранству , међутим , од изузетног је значаја јер је у Европској унији Мађарска овим потезом постала прва земља која се отворено супротставља неолибералним мерама којима је увек једино решење распродаја компанија које су од кључног интереса за опште добро . ” Распродаја ” чак и није адекватан термин , јер се у осиромашеним земљама у транзицији углавном радило о поклањању друштвене имовине приватним мултинационалним компанијама или банкама .

Јасно је како идеја око поврата имовине , национализације или ре – приватизације ( како год ? ! ) , Код Виктора Орбана сазрева веć дуже време , а како цела операција траје месецима види се из његове изјаве где каже ” како су веć сад у току преговори са 6-7 компанија које су раније приватизоване и да их мађарска држава мора опет поседовати ” . Многи упуćују на чињеницу да је мађарски премијер кренуо са остваривањем своје замисли након што је у јануару ове године посетио Москву , где се према протоколу уопште није требао састати с председником Владимиром Путином , али је до сусрета дошло и договорено је низ пројеката управо у енергетском сектору , од којих су најважнији гасовод Јужни ток и проширење нуклеарне електране Пакс .

У интервјуу за Радио Магиар Орбан није крио задовољство политиком коју с њим на челу води мађарска влада . Веć три године његова странка Фидес остварује зацртане циљеве и ниже успехе у беспоштедној борби против светске финансијске олигархије и европских технократа из Европске централне банке и Европске комисије , које наравно подржава ( из Будимпеште протјерани ) Међународни монетарни фонд . За не поверовати је како су европске институције упорне у свом науму да овладају Мађарском и нимало их не брине што Орбан има апсолутну подршку у народу и то без обзира на бројне контрадикторне законе и промене устава које је увео . Иако је још пре неког времена све изгледало као јефтини популизам који ничим неćе штетити финансијској олигархији ( о чему сам и сам писао оп.а. ) , преузимање Мађарске централне банке , раскид са ММФ – ом и национализација компанија у које су раније приватизовали странци то у потпуности демантују .

Орбан је за сада преузео надзор над , као што смо рекли , делом немачког Е – ОН – а , нама добро познатог МОЛ – а и једне националне компаније за снабдевање водом која је била завршила у власништву француске компаније Суез . Све ово нема друго име него ” повратак привредног и националног суверенитета и поштовање воље грађана ” . На овакве потезе смо навикли у Латинској Америци ; код Цхавезовог наследника Ницоласа Мадура , Ева Моралеса или Цристине Фернандез Кирхнер . У Европи , међутим , оваква политика је нешто сасвим неуобичајено и готово да нема сумње да ćе на предстојеćим изборима 2014. Тројка ( ЕК / ЕСБ ( ММФ ) лобирати за рушење Фидеса и Виктора Орбана . Сувишно је и напомињати како ćе се вест о национализацији ( термин који се у Европи није чуо деценијама ) у Мађарској покушати минимализовати , но уколико Фидесз 2014. добије изборе и до краја проведе у дјело оно што су наумили , то би могао бити почетак опасног тренда за светске моćнике у ” заједници равноправних народа ” званој Европска унија

Адванце.хр