Најављен нови чин одступништва од Православља за празник свете Петке

franj

Međureligijski molitveni susret povodom Dana duha Asiza

Битно.нет – Међурелигијски молитвени сусрет под насловом „Дан духа Асиза – молитва за мир“ одржаће се у понедељак 27. септембра, на дан преподобне Параскеве, у Загребу.

 

10. правило Св. Апостола

Који се заједно са одлученим, ма било и у кући, буде молио, нека се одлучи.

45. правило Св. Апостола

Епископ, или презвитер, или ђакон, који се са јеретицима само и молио буде, нека се одлучи ако им пак допусти, као клирицима, да што раде, нека се свргне.

У понедељак 27. септембра 2014. у 19,30 сати, у римокатоличком храму „Светога Фрање“ на Каптолу, у Загребу, одржаће се међурелигијски молитвени сусрет под насловом „Дан духа Асиза – молитва за мир“, на којем ће суделовати представници Еванђеоске пентекостне цркве, Евангеличке цркве, Исламске верске заједнице, Римокатоличке цркве, Македонске православне цркве, Реформиране кршћанске цркве, Савеза баптистичких цркава у Републици Хрватској, Српске православне цркве и „Жидовске опћине“ – Загреб.

dda2014

Међурелигијска молитва за мир Дан духа Асиза започела је још 1986. год. На позив папе Ивана Павла 2. у италијанском градићу Асизу, родном месту прелашћеног монаха Фрање, кога римокатолици узимају као пример за великог миротворца, окупили су се високи представници хришћанских јереси и екуменисти из црквених заједница те поглавари великих светских религија да „свако на свој начин, али на истом месту моли, пости, ћути и ходочасти“, како се наводи на Битно.нет, под изговором – „за мир у свијету“. Од тада се сваке године у свету и у Хрватској обележава „Дан духа Асиза“, посебно су то као своје послање и удео властитог идентитета прихватиле фрањевачке заједнице.

У отшелништву су у снажну прелест демонску достигли Фрањо Асишки, Игнацио Лојола и други подвижници римокатолицизма (након одељивања Западне од Источне Цркве), који се у његовом крилу сматрају Светима. “Када Фрањо би узет на небо”, приповеда његов хагиограф, “Бог Отац, угледавши га, доспе у недоумицу, коме би дао предност: да ли Сину Своме по природи, или сину по благодати, Фрањи”. Шта може бити страшније, наказније од те хуле, жалосније од те прелести! (Свети Игњатије Брјанчанинов)

Погледајте, такође:
ОСТАВКА МИТРОПОЛИТА ЈОНЕ- ЈОШ ЈЕДАН СКАНДАЛ У “АМЕРИЧКОЈ АУТОКЕФАЛНОЈ ЦРКВИ”

Превод и припрема: екипа ФБ странице „Православље живот вечни“