Станислав Хочевар: Годишњица потписивања конкордата у Србији биће обележена у недељу 26. октобра

hocevar st

БЕОГРАД – Београдски надбискуп Станислав Хочевар рекао је у петак да Католичка црква „не жели“ да претекне Србију у инсистирању на постизању новог споразума са Ватиканом.

„Србија је прошла кроз бројне изазове током деведесетих година прошлог и почетком овог века. Зато Католичка црква жели постепеним путем да развија односе са Београдом“, рекао је Хочевар у седишту Надбискупије у Београду.

У Надбискупији је обележено 100 година од потписивања Конкордата Ватикана са Краљевином Србијом и 90 година од поновног успостављања Надбискупије.

Према речима надбискупа, Света столица због промењених друштвених околности, више не склапа конкордате са другим државама.

„Данас Католичка црква, уважавајући грађанску димензију сваке државе, склапа уговоре, а не конкордате. Католичка црква на овим просторима је историјска чињеница, коју не може да доведе у питање промена друштвених околности“, казао је Хочевар.

Он је најавио да ће годишњица потписивања Конкордата и обнављања Београдске надбискупије бити обележена у недељу, 26. октобра, централном свечаношћу у катедралној цркви Узнесења Девице Марије на Неимару коју ће предводити сарајевски надбискуп кардинал Винко Пуљић.

Конкордатом који су краљ Србије Петар Први Карађорђевић и папа Пије Десети потписали у Риму 1914. године, регулисан је положај католика у Србији и успостављена је Београдска надбискупија која је званично отворена 1924. године.

(Бета)