НATO: Русиjа jош има воjску на истоку Украjине

Commander Of U.S. European Command Gen. Philip Breedlove Holds Briefing At Pentagon

MOНС – Русиjа jош има воjнике на истоку Украjине и задражала jе веома озбиљну силу у пограничном подручjу, упркос делимичном повлачењу, изjавио jе данас jедан од високо рангираних команданата НATO генерал филип Бридлов.

„Сведоци смо веома значаjног повлачења руских снага из подручjа унутар Украjине, али да не буде грешке, у Украjини има jош руских снага“, рекао jе Бридлов новинарима у седишту НATO у Белгиjи, пренео jе Роjтерс.

Поjедини припадници руске воjске коjи су били стационирани у близини границе са Украjином су напустили та подручjа, поjедини се, како се чини, спремаjу да оду, „али снаге коjе су остале и не намераваjу да оду представљjау веома, веома снажну силу“ и имаjу утицаj на кризу у Украjини.

Генерални секретар НATO Jенс Столтенберг, коjи jе први пут посетио седиште НATO од како jе ступио на дужност, изаjвио jе да Русиjа и даље крши међународни закон у Украjини.
„Oни и даље крше сувереност и териториjални интегритет Украjине тиме што у тоj земљи имаjу своjе снаге“, рекао jе Столтенберг и додао да Русиjа дестабилизуjе ситуациjу у Украjини задражаваjући своjе воjнике на граници.

Oн jе истакао да ће НATO наставити да позива Русиjу да повуче своjе снаге из унутрашњег дела Украjине и са границе и искористити сав утицаj коjи има како би се прекид ватре на истоку Украjине поштовао.
„Потребно jе да пронађемо политичко решење за изазове у Украjини, а преуслов за то jе наравно да имамо прекид ватре коjи се поштуjе“, рекао jе Столтенберг.

НATO jе обуставио сарадњу са Русиjом у знак протеста због руске анексиjе Kрима и подршке коjу Mосква пружа проруским активистима на истоку Украjине.

Танјуг