Уочи Монтенегро Прајда спрема се контрапарада

podgorica parada2

Графити садржине Сви на улице 2.11. који су усмјерени против Параде поноса заказане за 2. новембар, осванули су јуче на више локација у Подгорици.

Иако се спекулисало да иза графита стоји навијачка група „Варвари“, њихови представници то нијесу жељели да потврде, али наводе да и они, као и сви грађани који су против хомосексуализма, подржавју овакве графите. Митрополија црногорско-приморска најавила је да ће сјутра организовати Петковданску литију за људски образ, светињу брака и рађање дјеце, пише Дан.

Из Управе полиције је саопштено да имају. информације да су на неколико мјеста у граду постављени плакати негативне садржине, усмјерени против ЛГБТ популације и против одржавања параде.

„Плакати су уклоњени, а у вези са тим службеници Центра безбједности Подгорица предузимају неопходне мјере и радње у циљу идентификовања починилаца“, казали су из УП.

Они додају да је рјешењем директора УП формиран оперативни штаб који ће радити на спровођењу и праћењу планских мјера и активности у циљу безбједног одвијања скупа у организацији ЛГБТ популације.

„Припадници УП припремају и врше свакодневне безбједносне процјене како би се обезбиједили неопходни предуслови да се најављена парада одржи у стабилном и безбједном амбијенту“, навели су из УП.

Члан навијачке групе „Варвари” Дијана Дробњак у изјави за Дан, наводи да подржава садржину графита.

„Иза графита не стоје само „Варвари”, већ сви грађани Подгорице који су против промоције хомосексуализма, патриоте и они који су против рушења традиционалних вриједности. Увијек смо се изјашњавали против промоције хомосексуализма. То чинимо сада, а тако ће бити и убудуће“, поручила је Дробњак.

Предсједник Управног одбора НВО Qуеер Монтенегро Данијел Калезић казао је да није упознат ко стоји иза графита.

Он сматра да ће ситуација на улицама бити доста мирнија у односу на прошлогодишњу параду.

„Очекујемо да ће тужилаштво одреаговати оштријим санкцијама према свакоме ко покуша да ремети јавни ред и мир“, нагласио је Калезић.

Митрополија црногорско-приморска организоваће у Подгорици, у суботу 25. октобра, Петковданску литију „за људски образ, икону божију, светињу брака и рађање дјеце”. Исти догађај организован је и прошле године након Параде поноса 20. октобра, када се Подгорицом шетало за црногорску част, образ, светињу брака и рађање дјеце, којој је присуствовало неколико хиљада вјерника, а након шетње поручено је да је литијом главни град очишћен од гријеха.

Парох подгорички и директор Радио „Светигоре” јереј Предраг Шћепановић на питање да ли се литија организује због Параде поноса казао је за Дан „да је циљ овогодишње литије да се људи подстакну да се рађају дјеца, да не буде више абортуса и других видова убистава, дроге и других пошасти савременог свијета”.

 Извор: Дан