Енвер Хоџај и Фадиљ Исмаиљи допутовали у Београд на састанак „министара земаља региона“

enver-hodzaj

Такозвани министар спољних послова Косова Енвер Хоџај оценио је да његово учешће, као и учешће ткзв. министра економског развоја Фадиља Исмаиљиа на састанку у Београду, представља резултат нормализације односа две земље.

 

Хоџај и Исмајљи су око 18 часова возилима Европске комисије која су их чекала на прелазу Мердару ушли у Србије на путу за Београд где ће учествовати на састанку високих представника земаља региона на нивоу министара, који је наставак састанка који је на нивоу премијера организовала немачка канцеларка Ангела Меркел.

„Циљ ове посете је да учествујем на конференцији на нивоу министара спољних послова земаља Западног Балкана где ћемо разговарати о питањима регионалне и економске сарадње“, рекао је Хоџај.

„Ова посета говори да је процес нормализације односа Косова и Србије, као две суверене и независне државе у значајној фази и да је Влада Републике Косово опредељена за наставак нормализације међудржавних односа између наших земаља“, оценио је Хоџај.

Хашим Тачи: Косовски министри Енвер Хоџај и Фадиљ Исмаиљи сутра у Београду на министарском састанку земаља региона

Београд – Косовски ткзв. министри спољних послова и економског развоја, Енвер Хоџај и Фадиљ Исмаиљи, учествоваће на сутрашњем министарском састанку земаља региона.

 

То је на данашњој седници ткзв. Владе Косова саопштио Хашим Тачи.

„У оквиру сусрета који су организовани у Берлину на нивоу премијера земаља региона, на сутрашњи састанак који се одржава на министарском нивоу у Београд ће путовати министри Фадиљ Исмаљи, министар економског развоја и ткзв. министар спољних послова Енвер Хоџај. Они ће на састанку бити у истом својству као и министри других држава региона“, рекао је премијер Косова.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је раније да ће тај скуп бити одржан по такозваној Гимних формули, која предвиђа да учесници буду представљени само својим именом, односно да неће бити „статусно проблематичних питања“.

Према Дачићевим речима, главна тема регионалне конференције биће економско управљање, због чега су позвани министри економија или финансија, министри спољних послова земаља региона, а да ће ЕУ представљати комесар за проширење Штефан Филе.

(Бета)