Путин отишао разочаран из Београда, каже амерички сенатор Марфи

путин владимир

Амерички сенатор Крис Марфи рекао је да напушта Западни Балкан са јасним циљем да се заложи за веће америчко ангажовање у преломном тренутку за регион. Коментаришући посету руског председника Владимира Путина Србији, сенатор је рекао да „не сматра да је посета наудила односима Србије и САД“. Марфи је рекао да мисли да је Путин отишао из Србије разочаран, јер се вероватно, како је рекао сенатор, надао да ће Београд потписати споразум о почетку изградње гасовода Јужни ток, а што није постигао.

“У случају да Србија настави са реализацијом пројекта „Јужни ток“ супротно правилима Европске уније, то би утицало и на њене односе са Вашингтоном“, рекао је Марфи у интервјуу Гласу Америке.

Он је истакао да инцидент на фудбалској утакмици Србије и Албаније јасно је указао на тренутне изазове у региону Западног Балкана.

Марфи је изразио очекивање да ће се премијери Србије и Албаније Александар Вучић и Еди Рама ипак састати, руковати и показати да један инцидент фудбалског хулиганизма не може да стоји на путу процесу помирења у региону.

„Ово је важан тренутак за двојицу лидера да покажу да, када се догоди инцидент као што је онај у Београду, реакција политичких лидера и обичних људи треба да буде да седну и разговарају, да спорове решавају комуникацијом, уместо провокацијама и насиљем“, рекао је Марфи.

„Зато је симболика овог састанка сада већа него икада за ову двојицу лидера“, оценио је амерички сенатор.

Осврнувши се на односе Србије и Косова, Марфи је истакао да је неопходно да политичке странке у Приштини што пре формирају владу како би се наставила примена Бриселског споразума и нормализација односа са Србијом.

Марфи је у претходно у Београду истакао да се Вашингтон није противио посети Владимира Путина Београду.

Мондо