Чланови Међународног олимпијског комитета спремни да приме Косово у пуноправно чланство

olimpijski znak

БЕОГРАД – Чланови Међународног олимпијског комитета (МОК) спремни су да приме Косово у пуноправно чланство у тој организацији, саопштио је данас Олимпијски комитет Србије (ОКС).

 

МОК је Олимпијском комитету Србије послао обавештење о званично поднетој иницијативи Косова за пријем у пуноправно чланство у МОК, наводи се у данашњем саопштењу ОКС.

„Имамо информацију да су чланови МОК спремни да овога пута дају подршку овој иницијативи, иако смо у сарадњи са надлежним државним институцијама, у више наврата инсистирали да су такве активности неприхватљиве“, пише у саопштењу.

У саопштењу се истиче да би „такав пријем представљао изузетак који се није догодио у скоријој историји, обзиром да у том периоду ни један национални олимпијски комитет није примљен у чланство МОК, а да претходно та земља није примљена у чланство Уједињених нација“.

ОКС је навео да су сви надлежни органи у Србији благовремено обавештени о покушајима Косова да путем различитих канала дође до чланства у МОК, који трају пуне четири године, а које је ОКС успешно заустављао.

(Бета)