Дачић: „Ештоновој није било лако и чак је једном морала да проведе свој рођендан са мном и Тачијем“

Dacic-Eston-i-Taci-3

БРИСЕЛ – Шеф Српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас, након опроштајног сусрета са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, да је она била једини објективни посредник у кризама на Западном Балкану.

 

„То могу да кажем јер сам током 24 године бављења политиком био сведок свих већих криза у региону“, рекао је Дачић новинарима у седишту Европске службе за спољне послове у Бриселу.

Он се посебно захвалио Ештон што је помогла да Србија ове године уђе у преговарачки процеш придруживања ЕУ, као и на стрпљењу које је показала током дугих сесија дијалога о нормализацији односа са Приштином.

„Знам да јој није било лако, а једном је чак и свој рођендан морала да проведе са мном и (косовским премијером) Хашимом Тачијем јер је разговор трајао цео дан“, истакао је он.

 

Дачић је најавио да ће састанак министара спољних послова и финансија земаља Западног Балкана у Београду бити одржан у четвртак, као сто је и планирано, упркос страстима које су се узбуркале након инцидената на фудбалској утакмици Србија-Албанија.

„Дијалог је сада нормална ствар, мада није историјска“, рекао је министар спољних послова Србије, присећајући се времена када је и само руковање са Тачијем представљало сензацију.

Он је нагласио да је Србија решена да остане на европском путу, за који је рекао да је „дуг, али неповратан“, као и да ће спровести све на шта се обавезала потписивањем Бриселског споразума.

Дачић је, у име Владе Србије и председника Томислава Николића, поклонио Ештон копију иконе Богородице Тројеручице, заштитнице српског народа.

 

Ештон је овом приликом одала признање Дачићу због државничке храбрости испољене током дијалога, као и због истрајавања на европском путу.

Она се присетила да је са Дачићем и Тачијем у последње две године провела чак 430 сати разговора, а да је споразум који је постигнут у априлу прошле године више њихова, а мање њена заслуга.

„Моја улога у склапању споразума је била мајушна, а у отварању преговора о придруживању са Србијом још мања“, рекла је она.

Ештон ће са положаја шефице европске дипломатије одступити у новембру, а кормило ће преузети бивша министарка спољних послова Италије Федерика Могерини.

Кетрин Ештон: Дачић долази у Брисел да се опрости са мном

ЛУКСЕМБУРГ – Висока представница Европске уније Кетрин Ештон изјавила је у Луксембургу да ће се у уторак у Бриселу састати с министром иностраних послова Србије Ивицом Дачићем зато што он долази да се опросте.

 

Дачић долази да се опрости са мном, рекла је новинарима висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ на завршетку министарског заседања ЕУ, јер на положај долази нова висока представница ЕУ.

Ештон је додала да је сигурна да ће Федерика Могерини наставити да ради с Београдом и Приштином.

Кетрин Ештон од 3. новембра на положају високе представнице ЕУ и потпредседнице Европске комисије треба да замени садашња шефица италијанске дипломатије Федерика Могерини.

Српски министар Дачић изјавио је да ће у уторак с Ештоновом разговарати о одржавању, за 23. октобар у Београду, планиране конференције министара Западног Балкана и високих званичника Европске комисије.

Он је рекао и да је неизвесно да ли ће се у Београду у четвртак одржати регионални скуп коме би требало да присуствују министри спољних послова, економије и финансија земаља Западног Балкана и представници Европске комисије.

Дачић је казао да је могуће одлагање регионалне конференције, због одлагања посете албанског премијера Едија Раме.

„О томе ћемо разговарати с Бриселом, имајући у виду да је дошло до одлагања посете албанског премијера“.

(Бета)