Амбасада САД у Београду поздравила заједничко саопштење Александра Вучића и Едија Раме

Americka ambasada

БЕОГРАД – Амбасада САД у Београду поздравила је данас заједничко саопштење премијера Србије Александра Вучића и албанског премијера Едија Раме о посвећености двеју влада очувању стабилности у региону, као и одлуку о одређивању новог датума за Рамину посету Београду.

 

„Поздрављамо заједничко саопштење премијера Александра Вучића и Едија Раме о обновљеној посвећености Влада Србије и Албаније очувању стабилности у региону. У потпуности подржавамо одлуку два премијера да се за посету одреди нови датум и настави са решавањем проблема путем дијалога“, рекао је у писаној изјави Танјугу аташе за штампу Амбасаде САД Стивен Старк.

Посета премијера Раме Београду, која је првобитно била планирана за 22. октобар, одложена је након инцидента који се пре недељу дана догодио током фудбалске утакмице Србија-Албанија.

Вучић и Рама сложили су се у недељу у телефонском разговору да званична посета албанског премијера Србији буде одложена за 10. новембар.

У заједничком саопштењу двојице премијера се наводи да су се сагласили да су инциденти на стадиону у Београду током утакмице између репрезентација Србије и Албаније по својој суштини били веома несрећни.

„И даље постоје јасна неслагања око тога како је до инцидента дошло, али не смемо и нећемо пропустити могућност да се састанемо и да радимо на одржавању регионалне стабилности“, нагласили су саговорници.

Време је да окренемо нову страницу у политичким и економским односима између Србије и Албаније, закључила су двојица премијера.

Вучић и Рама истакли су да је неопходно наставити дијалог и процес започет у Берлину 28. августа, током конференције о западном Балкану, јер ће он омогућити побољшање односа две земље, региона али и целе Европе.

(Танјуг)