Ештон: Дачић долази у Брисел да се опрости са мном

??????????????????????

ЛУКСЕМБУРГ – Висока представница Европске уније Кетрин Ештон изјавила је у Луксембургу да ће се у уторак у Бриселу састати с министром иностраних послова Србије Ивицом Дачићем зато што он долази да се опросте.

Дачић долази да се опрости са мном, рекла је новинарима висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ на завршетку министарског заседања ЕУ, јер на положај долази нова висока представница ЕУ.

Ештон је додала да је сигурна да ће Федерика Могерини наставити да ради с Београдом и Приштином.

Кетрин Ештон од 3. новембра на положају високе представнице ЕУ и потпредседнице Европске комисије треба да замени садашња шефица италијанске дипломатије Федерика Могерини.

Српски министар Дачић изјавио је да ће у уторак с Ештоновом разговарати о одржавању, за 23. октобар у Београду, планиране конференције министара Западног Балкана и високих званичника Европске комисије.

Дачић је рекао и да ће централно питање његове посете бити наставак добре сарадње с новом високом представицом ЕУ Федериком Могерини.

Он је рекао и да је неизвесно да ли ће се у Београду у четвртак одржати регионални скуп коме би требало да присуствују министри спољних послова, економије и финансија земаља Западног Балкана и представници Европске комисије.

Дачић је казао да је могуће одлагање регионалне конференције, због одлагања посете албанског премијера Едија Раме.

„О томе ћемо разговарати с Бриселом, имајући у виду да је дошло до одлагања посете албанског премијера“.

(Бета)