Марко Ђурић: Веома смо заинтересовани за што скорије формирање „владе“ у Приштини

marko-djuric-obezbedjenje

Наш став по питању положаја Косова и Метохије у оквиру Србије је познат свима, као што је свима познат и став Приштине, али то на значи да треба да се мрзимо, већ треба да сарађујемо. Веома смо заинтересовани за што скорије формирање покрајинске владе у Приштини и да представници Српске листе учествују у њеном раду. То је значајно за нормализацију односа Срба и Албанаца, решавање гомиле практичних проблема и, на крају крајева, да што је могуће више ту главну ствар која нас раздваја – питање статуса, гурнемо у други план. Да коначно почнемо да решавамо нагомилане проблеме које људи који живе тамо имају, изјавио је у интервјуу „Дневнику“ директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

 

Наш сагоровник није желео да спекулише о томе да ли ће се подигнуте тензије с инцидентом на утакмици Србија – Албанија одразити на најављену посету албанског премијера Едија Раме Београду, али нам је открио да је представницима Бундестага објаснио симболику и претњу земљама региона пројекта „велика Албанија“, који се завиорио над Београдом.

 

Колико се инцидент на утакмици одразио на збивања на КиМ, где је већ постојала сложена ситуација када се графитима исламских екстремиста претило Србима и манастиру Високи Дечани?

– Инцидент на фудбалској утакмици Србија – Албанија се веома негативно одразио на безбедносне и укупне прилике на Косову и Метохији, с директном последицом повећаних тензија. У сатима и данима након инцидента на утакмици видели смо читав низ етнички мотивисаних напада на припаднике српског народа на КиМ. И нажалост, та слика са терена на стадиону ЈНА пренела се на улице и путеве на КиМ, па и објекте СПЦ, који су се на више места у нашој јужној покрајини нашли на мети вандала.

 

Шта кажу Срби и њихови представници на КиМ с које сте посетили пред викенд?

– Забринути су и огорчени због последњих инцидената. Људи желе да живе норамално и у миру са својим комшијама, да могу своју будућност да планирају дугорочно, без бриге за елементарну безбедност и осећања несигурности, јер не припадају народу који је у већини на КиМ. Очекују да се ситуација стабилизује и нормализује, а не да се враћамо у године у којима смо били сведоци погрома и најгрубљих притисака на српски народ…

ДраганМиливојевић-Дневник