Брисел љут због сира и параде!

parada kirbi

БРИСЕЛ ће после посете руског председика Владимира Путина Београду појачати притиске на Србију да не повећава извоз у Русију. Зато није искључено да у наредним данима на адресу српских власти поново стигне бриселска нота, којом ће се наши званичници још једном „подсетити“ на очекивања ЕУ – сазнају „Новости“ у дипломатским изворима.

Званичне изјаве послате из ЕУ после Путинове посете биле су прилично умивене, али су неформалним дипломатским каналима већ послате поруке да би упозорење Брисела могло да поприми и оштрији тон, у виду демарша, у којем ће се изричито захтевати да Србија не користи ембарго који су европске земље увеле Русији. Прву опомену Србија је већ добила у августу, када је премијеру Александру Вучићу, у Обреновцу, уручен тзв. ед-мемоар са „инструкцијама“ за извоз у Русију.

Према нашим информацијама, оно што је упалило „црвену лампицу“ у врху ЕУ је Путинова изјава да је за „српску привреду повољан тренутак да нађе што боље место на руском тржишту“. Он је рекао да српска пољопривреда сада у Русију извози робу у вредности од око 150 милиона долара, али да то веома брзо може да достигне и 500 милиона. Нарочито се указује шанса за извоз сирних намаза.

Брисел је, с друге стране, задовољан тиме што је премијер Александар Вучић у Путиновом присуству још једном потврдио да Србија остаје на европском путу. Међутим, остају очекивања ЕУ да ускладимо нашу спољну политику са њиховом и уведемо санкције Русији.

Маја Коцијанчич, портпарол европске шефице дипломатије Кетрин Ештон, изјавила је јуче да се став Брисела о санкцијама Русији није променио и да на снази остаје позив свим земљама кандидатима да подрже економске мере ЕУ:

– Пажљиво пратимо односе Београда и Москве и очекујемо од Србије да остане на европском курсу, као и да демонстрира приврженост Унији тако што ће наставити да своју спољну политику усклађује са европском.

Маја Коцијанчич није желела да директно коментарише најављено повећање извоза пољопривредних производа и аутомобила из крагујевачког „Фијата“ у Русију, али је подсетила да је ЕУ у августу затражила од трећих земаља, па и Србије, да не користе руски ембарго на увоз хране из ЕУ да уђу на руско тржиште.

Путинов долазак и поруке које су слате из Београда пажљиво су праћени и у Вашингтону. Портпаролка америчког Стејт департмента Џен Псаки кратко је прокоментарисала посету руског председника Београду, наводећи да су САД свесне те чињенице и подсетила да је велики број земаља имао истакнуту улогу током Другог светског рата и да је Путин летос присуствовао и церемонији којом је у Нормандији обележен Дан Д.

– То не значи да не постоје неслагања у погледу појединих питања – поручила је Псаки.

Иначе, амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби није се одазвао позиву да присуствује војној паради, уз објашњење да ће доћи на свечаност поводом обележавања 70. годишњице ослобођења Београда, 19. октобра. Амбасадори ЕУ и Немачке, Мајкл Девенпорт и Хајнц Вилхелм, били су на трибинама испред Палате „Србија“. Британски амбасадор Денис Киф није дошао, али је послао представника.

Осим представника дипломатског кора, различите приступе војној паради и Путиновој посети имала су и руководства српских странака. Тако нико из ДС није дошао на параду, а од функционера ове странке позивнице су добили шеф посланичког клуба Борко Стефановић и бивши министар одбране Драган Шутановац.

– Позивнице су стигле касно, тако да нисмо могли да се организујемо. Наравно, подржавам обележавање годишњице, а парада је била одлична – рекао нам је Стефановић.

Посланици Нове странке Зоран Живковић и Владимир Павићевић нису били на војном дефилеу. У овој партији објашњавају да остају при ставу да Србија није војна сила како би организовала овакве скупове и да Београд није ослобођен 16. него 20. октобра. Њихов недолазак, кажу, нема везе са доласком Путина, јер подржавају посету руског председника.

У свечаној ложи били су представници напредњака, социјалиста, ПУПС…

– На Титовим парадама сам био у публици, а сада сам седео три метра од Путина – каже нам посланик ПУПС Милан Кораћ. – Оставио је на мене утисак једноставног човека што је одлика највећих светских државника. Парада је била феноменална, а везе Србије и Русије су додатно појачане.
РАДИКАЛИ У ПУБЛИЦИ

И ПРЕДСТАВНИЦИ ванпарламентарних странака ишли су да поздраве председника Русије. Тако је радикалска „тројка“ Вјерица Радета, Немања Шаровић и Зоран Красић из публике предводила скандирање чланова СРС.

Председница ДСС Санда Рашковић Ивић каже да су „војна парада и дочек Путина показали јасну подршку народа Војсци Србије и његову жељу за најближом сарадњом са Руском Федерацијом“.

– Масовна скандирања „Србија – Русија, не треба нам Унија“, јасан су глас и мишљење народа о уласку у ЕУ – рекла је Санда Рашковић Ивић.

БЕЛОЈ КУЋИ СПОРНА И ДОБРОДОШЛИЦА

ЗА разлику од портпаролке Стејт департмента, Роберт Хенд, високи саветник Америчке комисије за безбедност и сарадњу у Европи, која је тесно повезана са америчким Конгресом, био је много оштрији у оцени Путинове посете:

– Нико не тражи од Србије да не одржава добре односе са Русијом, али почасти са којима је Путин дочекан у Београду у раскораку са опредељењем Србије за укључивање у европски блок.

ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН НОВОГ САДА

МАДА је у Београду, провео тек шест-седам сати, председник Руске Федерације Владимир Путин је неколико минута одвојио и за Нови Сад. Градоначелник Милош Вучевић му је уручио Повељу почасног грађанина „Српске Атине“ која му је додељена пре више од шест година.

Д. МИЛИНКОВИЋ – С. С. РОВЧАНИН – НОВОСТИ