ХРВАТСКИ ОДГОВОР НА СРПСКУ ПАРАДУ: Војна парада у част 20. годишњице Олује

vojska hrvatske

Дан након спектакуларне војне параде на којој је у Београду угошћен руски председник Владимир Путин, из хрватског Министарства одбране процурила је информација како ће сличну, а можда и већу, параду организовати већ следеће године, на 20. годишњицу војно-полицијске акције Олуја, преноси портал „Јутарњи.хр“.

У МОРХ-у већ дуже време размишљају како достојно да прославе округлу годишњицу највеће хрватске победе у Домовинском рату. Велика војна парада засада се чини највероватнијом. У њој би, према садашњим плановима, учествовали сви родови и све институције Оружаних снага, од пешадије, артиљерије, инжењерије, хеликоптерских ескадрила, морнарице, ваздухопловства до специјалних јединица, падобранаца… Једини проблем који још није решен је локација одржавања параде.

Последња већа војна парада коју је Хрватска организовала одржана је 30. маја 1995, на тадашњи Дан државности на Јаруну. Познато је како је управо та парада требала да покаже снагу Хрватске војске уочи великих ослободилачких акција које су кулминирале Олујом.

Тада је представљен и управо купљен, али никад плаћен ракетни систем С 300, предмет бројних каснијих судских спорова. Психолошка акција је успела, као и све идуће акције којима је извојевана победа у Домовинском рату.

Парада оружаних снага одржана је и 1997, али тада у битно другачијим околностима. Јарун се, ипак, сада не разматра као локација. Сматра се да је премали и да не би могао да послужи за демонстрацију свих родова војске.

КНИН НИЈЕ ОПЦИЈА

Због специфичности терена није Книн није у опцији, па је врло вероватно да ће се спектакл одржати у неком далматинском центру. Сплит се чини добрим избором због поморске војне базе, али то је тренутно само спекулација. Сазнајемо како организатори имају одрешене руке кад су трошкови у питању: од нашег извора у МОРХ-у дознајемо да се на прослави неће штедети.

Новости онлине