Тачи: „Напредак Бриселског Споразума је затворио поглавље рата и промена граница“

taci jasari uck

Такозвани косовски премијер Хашим Тачи подржао је данас одлуку албанског премијера Едија Раме да посети Београд.

„Западни Балкан је ушао у неповратну фазу евро – атлантских интеграција, које имају примарни циљ побољшање живота наших грађана. Док се још увек чује језик мржње и провокација које долазе из сенке горке прошлости, напредак Бриселског Споразума је затворио поглавље рата и промена граница.

Зато је дијалог са суседима, разумевањем да морамо да се бавимо наслеђем прошлости и непрекидан фокус на имплементацији евроатлантских критеријума, треба да буду главни стубови политика наших држава“, навео је Тачи на Фејсбуку.

Он сматра да албански премијер представља НАТО чланицу „која никада нец́е дозволити да се несто деси Албанцима на Балкану, и стога нема разлога да се плаши дијалога и посета суседима“.

„Посета Београду је важна за Албанију, Косово, Прешевску долину и читав регион. Штавише, наши дугорочни циљеви су интеграција Албанаца у оквиру Европске породице“, написао је Тачи.

Долазак албанског премијера Едија Раме претходно предвиђен за 22. октобар и даље је под знаком питања након инцидента на фудбалској утакмици Србија-Албанија, оштрих дипломатских нота између две државе и распламсавања националистичких страсти и међу хулиганима.

(Блиц)