Српско-америчка војна сарадња биће ојачана кроз заједничке вежбе и обуку која ће користити српској војсци

IVANAphoto

Српско-америчка војна сарадња биће ојачана кроз заједничке вежбе и обуку која ће користити српској војсци, кажу званичници.

„Задовољан сам досадашњом билатералном војном сарадњом са САД. То је и даље најразвијенији део укупних билатералних односа између две земље“, рекао је српски министар одбране Братислав Гашић.

Гашић каже да је подршка САД преко Пограма финансирања страних војски и Иницијативе Глобалних мировних операција била корисна у опремању и модернизацији српске војске. Гашић је посебно издвојио америчку финансијску и техничку помоћ за успостављање војне базе на југу Србије, која ће 2015. године постати регионални центар за обуку за мултинационалне операције.

Амерички војни званичници све чешће посећују Србију и кажу да деле мишљење својих српских колега.
„Захваљујем на опредељењу Србије да одржава висок ниво војно-војних односа са САД“, рекао је секретар америчке морнарице Реј Мејбус током посете Београду овог лета.

Шеф Бироа националне гарде Френк Грас и генерал-мајор Националне гарде Охаја Дебра Ешенхурст посетили су Београд прошлог месеца.

„Недавно одржана вежба Платинасти вук 14 круна је претходне сарадње и заједничког рада на развоју базе Југ“, рекла је Ешенхурстова.

Седам земаља учествовало је у Платинастом вуку 14, укључујући америчке маринце који су се обучавали за учешће у мултинационалним операцијама.

Србија је део америчког Програма партнерских држава (СПП) у оквиру ког сарађује са Националном гардом Охаја од 2006. године.

„Војна сарадња са САД је водећи приоритет за Србију“, каже Александар Радић, аналитичар Евроатлантске иницијативе у Београду.

„Тренутно је САД једина суперсила и требало би да радимо на унапређивању сарадње са њима колико год то можемо у оквирима званичног статуса војно неутралне земље“, изјавио је Радић за СЕТимес.

„Текућа војна сарадња је важна за развој и модернизацију одбрамбеног система Србије, њено међународно присуство и допринос међународној безбедности“, рекао је Александар Ђелошевић, директор београдског тинк-тенка Балканска безбедносна агенда.

„САД подржавају пут Србије ка евроинтеграцијама, а војна сарадња је добар пример области у којој Србија настоји да достигне стандард Европске уније“, додаје он.

Ђелошевић каже да су хуманитарни пројекти најважнији део америчко-српске сарадње јер укључују и грађане.
„Посебно ćе остати упамćене активности цивилно-војне сарадње које се реализују од 2009. године у оквиру пројеката Хуманитарне асистенције“, рекао је Ђелошевић за СЕТимес.

Ђелошевић каже да кроз такве пројекте — које спонзорише Америчка команда у Европи — Национална гарда Охаја и српска војска заједно раде на обнови обданишта, школа и структура од специјалног друштвеног значаја.

Две војске завршиле су два пројекта везана за школе у Краљеву и Прањанама. „За 2015. годину припремају се слични пројекти у општини Бујановац“, рекао је он.

Шта Србија и САД могу да учине да додатно унапреде војно-војне и цивилно-војне односе? Изнесите своје мишљење у простору за коментаре.

Ивана Јовановић за Southeast European Times из Београда — 15.10.2014.