Епл и Фејсбук плаћају својим запосленим женама да рађају своју „замрзнуту децу“ када оду у пензију?

beba u stomaku

Епл и Фејсбук платиће свим женама запосленим у тим компанијама замрзавање јајних ћелија, како би на миру могле да се посвете каријери. Шта то значи, да ће жене рађати своју „замрзнуту децу“ када оду у пензију?

Бебе ће да чекају да маме заврше са каријером

Фејсбук је покренуо програм у ком ће свакој запосленој дати 20.000 долара за замрзавање јајних ћелија, како не би осећале притисак због откуцавања биолошког часовника, док ће Епл исто учинити у јануару следеће године.

Замрзавање јајних ћелија је процес који омогућава женама да се подвргну вештачкој оплодњи и пошто њихова репродуктивна моћ почне да опада. Тако могу несметано да се посвете каријери, а мајчинство одложе за тренутак кад буду спремне, сматрају ове две компаније.

Студија из 2006. показала је да је успешност вештачке оплодње иста и у случају употребе замрзнутих јајних ћелија, као и са свежим. Највећи број жена у менопаузу улази крајем четрдесетих и почетком педесетих година живота, док чак трећина парова старијих од 35 година има проблеме с плодношћу. Фејсбук и Епл су прве велике фирме које су понудиле ову могућност својим запосленим.

Б92