Владимир Путин: Србија и Русија да се супротставе хероизацији фашизма и покушајима ревизије исхода Другог светског рата

putin12

БЕОГРАД – Искрено смо захвални српским пријатељима на брижљивом односу према сећању на совјетске војнике, који су се заједно са борцима Народноослободилачке војске Југославије борили против Хитлерових окупационих снага, изјавио је председник Русије Владимир Путин за Политику, уочи доласка у Београд.

 

Пре 70 година наши народи заједнички су срушили злочиначку идеологију човекомрзаца која је претила постојању цивилизације, подсетио је Путин.

И данас је важно, оценио је он, да људи у различитим земљама и на континентима чувају сећање на то до каквих стравичних последица могу да доведу убеђеност у властиту изузетност, настојање да се било којим средствима постигну сумњиви геополитички циљеви.

На жалост „вакцина“ од нацистичког вируса која се током нирнбершких процеса развила у неким државама Европе губи снагу, оценио је Путин и као примере навео отворене појаве неонацизма у Летонији.

Посебну забринутост у овом контексту изазива ситуација у Украјини, где је у фебруару извршен антиуставни државни удар који су извели националисти и друге радикалне групације, рекао је Путин.

Данас је наша заједничка обавеза – да се супротставимо хероизацији нацизма, да се чврсто одупремо покушајима ревизије исхода Другог светског рата, да се доследно боримо против свих облика расизма, ксенофобије, агресивног национализма и шовинизма, нагласио је Путин.

Рачунамо да ће нам очување историјског сећања и даље помагати да јачамо мир, стабилност и просперитет заједничког европског простора, рекао је Путин, који је захвалио српском руководству на позиву да посети Србију у учествује у свечаностима посвећеним 70-годишњици ослобођења Београда.

(Фонет)