Подсећање: У Сплиту служена миса за поглавника (злочинца) Анте Павелића

mertojak_vjenceslavkujundzic_zupamertojakinfo

И ОВЕ ГОДИНЕ у Сплиту се у цркви Светог Јосипа на Мертојаку служила миса за поглавника Анту Павелића. Мису је предводио жупник дон Вјенцеслав Кујунџић, но није, нажалост, имао времена да Индеxу каже коју ријеч о Павелићу. Испричао се обавезама и наручио нас за сутра.

Миси је присуствовало двјестотињак поклоника лика и дјела поглавника Павелића. Неки су након духовне окријепе скокнули до оближњег Тхомпсоновог кафића.

Традиционална миса за поглавника

Мисе у поглавникову славу у Сплиту се већ традиционално одржавају и нису никаква новина. Сплитска надбискупија о овоме се није службено очитовала, но у црквеним круговима кажу да се миса може служити за било кога па тако и за Павелића. Ту за њих нема никаквог спора па се мисе традиционално организирају на обљетницу Павелићеве смрти на згражање великог дијела јавности, којој је миса за поглавника у супротности са цивилизацијским достигнућима.

Премда је у повијести остао забиљежен као изразито негативна појава, Павелић и даље ужива респект поклоника и подршку широких народних маса, унаточ томе што је Хрватима довео краља из Италије и за столом се без по муке одрекао Далмације па тако и Сплита, који га се ипак сваке године сјети.

Усташки ревивал и Тхомпсон

Усташки покрет доживио је прави ревивал Тхомпсоновим дернецима у Чавоглавама, док је капа усташица постала обавезан, радо ношен реквизит и код младих и старих. Једна се тако прије коју годину нашла и на глави актуалног предсједника Хајдука Хрвоја Малеша.

Павелић је на челу марионетске творевине Независне Државе Хрватске наредио систематски прогон и уништавање нехрватског становништва. Размјери и бруталност усташке деструкције шокирали су чак и задрте нацисте, који су морали издвојити значајне војне снаге за очување реда на територију НДХ-а због буне српског живља услијед усташке репресије.

„Нису само ХЧСП-овци били на миси за Павелића, већ и ХСС-овци и ХДЗ-овци“

Ипак, има оних који другачије виде Павелића и НДХ. Један од њих је и Марко Скејо, првак сплитског ХЧСП-а, заповједник 9. ХОС-ове бојне Рафаел витез Бобан. И он је био на миси за поглавника.

„Нисмо били само ми из ХЧСП-а, било је и чланова ХДЗ-а, ХСС-а, многих странака. Само никога из СДП-а нисам видио“, казао нам је Скејо.

„Павелић се борио за Хрватску, чинио што је могао у повијесним околностима“

Павелића види као истинског борца за Хрватску. „Није био светац, но није се борио ни за Нијемца, ни Талијана, већ је чинио најбоље што је могао у датим околностима. Борио се за Хрватску и независну државу и на томе му вјечна хвала. Нажалост, повијест је искривљена, зна се да је пишу побједници, а не поражени. А нама Хрватима увијек су неки други писали нашу повијест“, каже нам Скејо.

„У Јасеновцу стријељано 700 људи, али све противници хрватске државе“

Питали смо га за логоре. Скејо се испрва збунио. „Какви логори?“, питао нас је. Јасеновац, Градишка, подсјетили смо га.

Опет искривљене повијесне чињенице, упозорио нас је Скејо. „Причао сам са Шакићем у затвору. Јасеновац је био болница у којој је шест тисућа људи умро од тифуса и других болести, а 700 их је стријељано. Али то су све били људи који су радили против хрватске државе“, исправио нас је Скејо.

Д.М. – ИНДЕКС.ХР