Драган Шутановац: Иза војне параде стоји жеља власти да се покаже идолопоклонство према Путину

dragan-sutanovac

Функционер Демократске странке и бивши министар одбране Драган Шутановац изјавио је да су и раније постојале идеје о организовању војне параде у Србији, али да је он био изричито против јер је то изискивало изузетно пуно ангажовања и пуно финансија.

 

„Тешко је рећи колико је то у динарима. Али сама чињеница да Војска месец или више дана не обавља своје редовне дужности, већ се само припрема за параду, да су више-мање сви тенкови, који су данас на улицама Београда, довежени, што из Митровице, што из других центара где се налазе оклопне јединице, говори да су то велика средства, поготово за Војску, која се и даље налази у проблемима и која и даље мора да решава своје финансије“, рекао је Шутановац.

У изјави за радио Слободна Европа он је додао да је у његовом мандату, од 2007. до 2012. године, у Србију долазио председник Русије Дмитриј Медведев и тада није било параде, иако је баш тада био 20. октобар.

„Иначе лично, што је сада апсурд, ја се радујем тој паради, лично ја, као неко ко је тај систем водио. Све што буду грађани Србије тај дан видели, све је набављено и опремљено пре 2012. године. Нећете видети ништа новије, јер на жалост ова Влада тој Војсци није ништа ново пружила за ове две године. Заиста не разумем због чега ће они то промовисати“, истакао је Шутановац.

Са друге стране, упитао је он, поставља се питање да ли ми имамо право да преправљамо историју и да 16. октобра славимо 20. октобар, што је апсурд?

„Војска Србије није војска Београда. Са друге стране, у то време ни скупштина Србије није била ослобођена. Очигледно да је ово жеља да се покаже идолопоклонство у односу на председника Русије, за које мислим да је беспотребно. Мислим да ће и он сам бити збуњен, јер верујем да ни он тако нешто не очекује, рекао је Шутановац.

Он је оценио да то „ова лоша Влада“ ради зато што не постоје друге манифестације „моћи“, које може да прикаже.

„Привреда је у расулу, смањују се пензије и плате. Сада траже начин како да народу приближе свој рад. Верују да ће Војска да буде та која ће, уз Путина, да подигне ниво поверења и поштовања према Влади, за коју кажу да је лоша“, изјавио је Шутановац.

(Блиц)