Томислав Николић: Желимо да направимо државу попут Немачке, параде би било и без Путина

Tomislav Nikolic

Европа ће сигурно покушати да “још снажније захтева од Србије да уведе санкције Русији, и могуће у најскорије време”, изјавио је председник Србије Томислав Николић у интервјуу ТВ Русија.

Он је као пример навео признање Косова и Метохије.

– Ако постоје изузеци, они треба да буду за све, па и за Србију, а Србија ће испунити све нормалне услове да би постала члан ЕУ – рекао је српски председник.

На питање да ли се боји да ће таквим изјавама растегнути улазак Србије у ЕУ, Николић је одговорио негативно. Николић је казао да Србија није подељена као Украјина, где је, по његовим речима, део за улазак у ЕУ а део за Русију, и да Србија жели да буде и са ЕУ и са Русијом.

– И то треба да нам омогуће и Русија и ЕУ. У противном случају – они не знају какви су Срби – навео је Николић.

Параде би било и без Путина

На питање како види улогу Србије у њеном предстојећем председавању ОЕБС, укључујући и питање Украјине, он је рекао да је Србија идеална држава као председавајућа, док се не реши проблем у Украјини, “јер је пријатељ са свима који су у међусобном конфликту”.

Николић није директно одговорио на питање да ли је тачно да војне параде поводом 70. годишњице Београда не би било да не долази председник Русије Владимир Путин.

– Нисмо имали параду 29-30 година, и дошло је време да се направи – рекао је он.

Коментаришући изјаву америчког амбасадора да је Београд ослободила Трећа украјинска армија, Николић је казао да је реч о “лошој информисаности” о Другом светском рату.

– Амерички амбасадор је, мислим, добио задатак да то каже, јер је он веома умерен, уздржан човек. Он испуњава задатке који му се задају – рекао је Николић, додајући да је то кривица неког од саветника.

Навео је да је “у неким државама ниво општег образовања, посебно географије, веома низак”.

Желимо да направимо државу попут Немачке

На питање да ли сматра да спољне силе имају прворазредан значај “у међусобном свађању Словена”, Николић је одговорио потврдно, додајући да су “стране силе имале велику улогу” у распаду Југославије и одвајању Косова.

– Ми се трудимо да направимо државу која ће бити добра за сваког грађанина. Сада се трудимо да исправимо многе грешке из прошлости. Желимо да направимо државу попут Немачке, без обзира да ли ћемо бити чланица ЕУ или не. Али, ако то значи да ми са неколико својих авиона треба да неког бомбардујемо, то није наш пут – рекао је он.

– Русија је за мене, као и за већину Срба, историја, савременост и будућност. Имамо заједничке корене, језик, веру, обичаје, културу – додао је Николић.

(Бета)