Додик: Федерацију нека деле како хоће, Српска има право на референдум

milorad-dodik

БЕОГРАД – Односи Републике Србије и Републике Српске не зависе од политичара који су на власти. Они имају и инстутиционални оквир и ја изградњу тих односа схватам као обавезу сваке власти са обе стране Дрине. Па мене су оптуживали да сам Коштуничин и да ће, када је на власт дошао Борис Тадић, ти односи ићи силазном путањом. Онда када је дошло до нове промене власти у Србији и победе Николића и Вучића, многи су говорили да ће то трајно удаљити Србију од Српске. А онда су две владе потписале читав низ споразума и конкретних пројеката, а онда смо заједно у Вишеграду, односно у Андрићграду обележили сто година од сарајевског атентата и Великог рата“, казао је председник РС Милорад Додик у интервјуу за Недељник.

 

Уочи избора заказаних за 12. октобар Милорад Додик, председник Републике Српске, говорио је о свим најважнијим предизборним темама: уставним реформама у БиХ, односима са српским властима, спољнополитичкој оријентацији РС у односима са ЕУ и Русијом, односима са Владимиром Путином, али и тензијама које су током кампање настале у Српској.

Уочи избора у Босни и Херцеговини, регион је уздрмао текст једног од најпознатијих хрватских новинара Дарка Худелиста, који је саопштио хрватској јавности „план“ председника РС Милорада Додика да ће „помоћи Хрватима да добију своју државу у БиХ и да се отцепе“. Додик је рекао да је то што су написали „стара прича“ и да он нема ништа против уколико се тако договоре у Федерацији.

„Ја стојим на становишту да је витални хрватски интерес у Босни угрожен – па њима тамо представника хрватског народа у председништво бирају Бошњаци. И немам никакав проблем да то кажем, то је факат. У складу са тим, уколико је хрватски народ опредељен за стварање трећег ентитета, он мора о томе да се договори са Бошњацима, и ми немамо ништа против тога. Нека Федерацију поделе како се договоре, и ми се слажемо. Ми не желимо да угрожавамо ничије право, и ничији интерес у Босни“, поручио је Додик.

Он је први пут говорио отворено о томе да су елитне јединице британске војске дошле у Босну и Херцеговину, са циљем мењања власти у Републици Српској! „Пре неколико месеци, без било каквих одлука Председништва, у БиХ су ушле елитне јединице британске војске, чији долазак нико до дана данашњег није објаснио. Одређене стране обавештајне службе су већ дуже време изузетно активне, пензионисани обавештајци су стављени у функцију довођења на власт кооперативније и мекше политичке гарнитуре у РС. И то није тајна, то сви знамо, то траје још од назови грађанских протеста које су покушали да увезу у РС и да на тај начин створе хаос“, казао је председник Републике Српске.

У ауторском тексту за Недељник уочи шкотског референдума, Додик је поручио „нека се спреми Српска“. И данас тврди да не види нити један разлог зашто би он на једном месту представљао демократско право и цивилизацијску тековину, а на неком другом месту, или конкретно у Републици Српској, представљао забрањену категорију.

„Срби у РС имају право да посегну за институцијом референдума, али не из хира, већ из потребе да се организују у онакву државу која им не ограничава развој и право на бољи живот. Ми смо се у Српској у последњих осам година изборили за право да причамо о референдуму. Пре осам година се на спомен првог слова речи референдум, слова ‘р’, оглашавао високи представник и одузимао грађанима право да бирају и да буду бирани. Данас постоји законски оквир за спровођење референдума и управо је референдум додатна гаранција заштите наших виталних националних интереса. Да ли ћемо и када и расписати референдум није тема са којом се лицитира. Поједини политичари су покушали да сталном причом о референдуму потроше ту тему и ја не желим у томе да учествујем. Референдум о независности једног народа је озбиљна ствар која се користи само једном у историји, и са тим нема лицитације“, рекао је, између осталог, Додик.

Путин ме лично позвао

Када смо код Москве и ваше посете руској престоници, за неколико дана у званичну посету Србији стиже и Владимир Путин. Различито се коментарише та посета, какав је ваш став и шта та посета може да донесе Србији?

Изузетно ми је драго због те посете. Током мог боравка у Москви разговарао сам са господином Путином о тој посети која се тада планирала. Разговарао сам о томе и са премијером Србије господином Вучићем. Српски и руски народ повезује много тога, религија, историја али и могућности за сарадњу на обострано задовољство и ја се унапред радујем таквој посети која ће оснажити везе између наше матице и Русије, а више о томе моћи ћу да вам кажем када се вратим са тих сусрета на које ме је позвао председник Путин лично.

„По природи сам фајтер“

Коме све смета Милорад Додик? А ко све смета Вама?

Не знам коме сметам сем онима којима сам препрека за остварење политичких циљева који су у супротности са интересима мога народа и моје републике. А када њима сметам, то је за мене комплимент. Мени не смета нико, поготово не лично. Знате, ја нисам човек који мрзи. Мислим да је мржња увек проблем онога ко мрзи, он постаје њен заточеник. У складу са тим, мени нико персонално не смета. Сметају ми политике које угрожавају све оно што смо радили и за шта смо се изборили у РС, и ја се покушавам политички обрачунати са таквим политикама. Некима се можда не допада мој стил. Осим што не мрзим, ја сам по природи фајтер и не одустајем лако од својих циљева. И то је могуће, да некима смета јер су научили да се са политичарима који представљају мале земље и мале народе, а Република Српска је мала земља и ми смо мали народ, разговарају језиком пријетњи и уцјена. То код мене не пролази и то их страшно нервира. Једноставно, мене не импресионира величина земље и снага земље коју поједини политичари представљају. Сећам се да су ме једном за време неког састанка на ком сам упорно одбијао да се повинујем захтевима високог представника питали: „Па добро, шта ти хоћеш?“ А ја сам одговорио: „Хоћу да идем кући“. И то им је сметало. А ја увек журим кући, моја кућа је Република Српска, тамо је моја породица, мој народ, наш начин живота који је за мене најбољи и најљепши на свету.

(Недељник)