Александар Захарченко: Украјина групише војску око Славјанска; Гранатирање Доњецка трајало читаву ноћ; ДНР: Национална гарда почела изградњу утврђења на граници са Донбасом

ukrajinski-vojnik-sa-svastikom-na-slemu

Александар Захарченко: Украјина групише војску око Славјанска

Око градова Волхово, Дебељцово и Славјанск озбиљно се повећава број украјинских војника, саопштио је премијер Доњецке народне републике Александар Захарченко.

Према његовим речима, без обзира на објављени раније, од стране Кијева, „режим тишине“, украјинске снаге безбедности су искористиле стамбене објекте у низу насељених места за размештање вишецевних бацача ракета са којим гранатирају Доњецк.

Захарченко је саопштио да се у последње време гранатирање града води из насељених места Авдејевка и Пески.

Кијев тајно информишу о истрази пада малезијског Боинга

Украјинске власти тајно добијају информације о паду малезијског Боинга, налазећи се у „посебним односима“ са комисијом за истрагу авионске несреће, објавили су хакери из покрета „КиберБеркут“.

Према извештају савета за безбедност Холандије, објављеном почетком септембра, путнички авион авиокомпаније Malaysia Airlines који је пао 17. јула 2014. године био је технички исправан и распао се у ваздуху услед велике количине објеката који су га споља погодили.

Коначна верзија извештаја биће објављена тек следећег лета.

Москва позвала ОЕБС да преузме одговорност за истрагу злочина у Донбасу

Представник Русије Андреј Келин позвао је Организацију за европску безбедност и сарадњу у Европи да преузме на себе одговорност за истрагу злочина у Донбасу. Позив је био упућен током заседања сталног савета ОЕБС-а.

„Важно је да међународне организације, између осталих и ОЕБС, не само да прате шта раде или не раде украјинске власти, већ да преузму на себе одговорност за обезбеђење беспристрасне и правичне истраге. Време је, напокон, да се престане са окривљивањем устаника за све што се дешава, а да се при томе ограђују украјинске снаге безбедности,“ изјавио је представник РФ при ОЕБС-у.

ДНР објавио увођење режима тишине у Донбасу

Премијер самопроглашене Доњецке народне републике (ДНР) Александар Захарченко објавио је увођење од суботе „режима тишине“ у Донбасу и почетак повлачења артиљерије и тешке технике кроз пет дана.

У суботу, општина Доњецка је саопштила да је приликом гранатирања града у петак троје цивила погинуло док је четворо рањено. Тренутно, у центру града се чују јаке експлозије.

Гранатирање Доњецка трајало читаву ноћ

Током последњих 24 часа у Доњецку су погинуле три особе, док су четири рањене, саопштило је Градско веће у суботу.

„У ноћи субота на недељу није престајало гранатирање Кујбишевског рејона“, каже се у саопштењу. Услед пожара изазваних падом граната оштећено је неколико приватних кућа. Комуналне службе функционишу нормално.

ДНР: Национална гарда почела изградњу утврђења на граници са Донбасом

У суботу, штаб ДНР је саопштио да снаге националне безбедности између Петропавловског рејона Дњепропетровске области и Добропољског рејона Доњецка, уз помоћ грађевинских машина, копају ровове и граде бетонске ограде.

„Мобилизовали су локално становништво“, казао је представник штаба устаника ДНР.

У петак, на сајту украјинског председника изашло је саопштење да се у Доњецкој области, по наређењу Петра Порошенка, граде „три линије одбране“. „Јака санитарна заштита“ се ствара ради заштите од устаника и диверзаната, који би могли да наруше „мирни живот Украјинаца“.

(Глас Русије – НСПМ)