„Радиоактивни“ цар Николај мина за Путина

николај романов

Да ли због дилетантизма или ради класичне негативне пропаганде у јавности уочи Путиновог доласка у Србију, у београдским медијима дигла се прашина да је радиоактиван и штетан по здравље гранитни споменик руском цару Николају Романову.

Монумент је наручила Скупштина Београда, али је он ипак дар Руске Федерације. Споменик ће бити откривен у српској престоници приликом посете руског патријарха Кирила у новембру. Међутим, према медијским наводима, споменик је задржан на српској царини због сумње о повећаној радиоактивности. Државна Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије саопштила је, међутим, да споменик не представља опасност по здравље људи и животну средину.

Камен као сваки други

На београдском Рударско-геолошком факултету објашњавају да сваки гранит садржи радиоактивне елементе. Бели има уранијума око 10 до 20 делова на милион, а црни један до пет делова на милион, што отприлике одговара кречњаку и седиментним стенама.

Прецизирају да је гранит опасан као и било која друга стена, јер је његово зрачење на нивоу природне дозе. Из предострожности није пожељно користити га за облагање подова и зидова купатила и других ентеријера. Међутим, за отворени простор та предострожност није потребна.

Слађан Велинов, директор Агенције, објашњава да је споменик направљен од гранита који садржи природне радионуклиде, те да је ниво зрачења повећан и да се то детектује прописаном процедуром контроле на граничним прелазима. Зато се утврђују додатне чињенице о нивоу зрачења материјала и намени и начину коришћења, а на основу прописа Агенција даје процену о угрожености људи и животне средине.
– Агенција је тражила и добила експертизу Института за нуклеарне науке Винча. У извештају њихове лабораторије за заштиту од зрачења и заштиту животне средине наводи се да споменик руском цару Николају ИИ (гранитни елементи постоља, постамент споменика и скулптура), не представља потенцијалну опасност и не угрожава здравље људи и животну средину са становишта заштите од јонизујућих зрачења. Резултати су у складу са Законом о заштити од јонизујућих зрачења и о нуклеарној сигурности Србије и Правилником о границама излагања јонизујућим зрачењима и мерењима ради процене нивоа излагања јонизујућим зрачењима Србије. Извештај из Винче смо проследили Секретаријату за културу градске управе Београда, који је надлежан за споменик. На њима је да контактирају царинске службе – изјавио је за „Вести“ Слађан Велинов уз опаску да су гробља пуна гранитних споменика.

Овај споменик је заустављен два пута. Прво на царинском прелазу између Румуније и Украјине, а потом и на граници Румуније и Србије. Наиме, и румунски цариници детектовали су повећану радиоактивност, али је транспорт пропуштен преко границе после додатних провера.

Р. Лончар – Вести