Ратовање у иностранству – кривично дело

Konstitutivna-sednica-Skupstine-Srbije-2

Београд – Држављани Србије који буду учествовали у ратовима у страним државама, као и они који их врбују и организују за одлазак на ратиште и дају им опрему, чине кривично дело за које је запрећена казна затвора од шест месеци до десет година. Ово је предвиђено изменама Кривичног закона, о којима се јуче расправљало у Скупштини Србије. Све посланичке групе, владајуће коалиције и опозиције, мада имају по неку примедбу, најавиле су да ће гласати за предложена решења.

Измене закона предложило је 199 посланика владајуће коалиције, а образложио их је Мехо Омеровић (СДПС), који је рекао да је неопходно хитно реаговање на појаву радикализације и врбовања грађана за учествовање у ратним сукобима. Омеровић је истакао: „Наши држављани доводе се у опасност, неки су већ изгубили животе, а постоји ризик од оног што ће се дешавати када се са ратишта врате у земљу.”

Најављујући подршку СПО и ДХСС-а закону, Мирко Чикириз имао је дилему шта ће бити с нашим људима који учествују из хуманих разлога у неком рату, хоће ли бити кажњени као и они који учествују у Легији странаца Француске.

Сулејман Угљанин (СДА) питао је: „Ко сем бога може да зна шта је нечија намера. Предлажемо да се прецизира да ће бити кажњен онај ко својим делима покаже намеру…” Он је казао: „Мислим да формулација која је предложена има циљ да владајући режим гази Бошњаке.” И додао: „Имамо лоша искуства из прошлости, хоће ли полиција и сада да упада ноћу у бошњачке куће да тражи оружје, спискове, пасоше и на крају да каже – извините била је грешка.” Он је затражио да се закон повуче из процедуре док се не обезбеди адекватно учешће Бошњака у државним органима који ће закон спроводити у местима где живе Бошњаци.

Драган Јовановић (НС) сматра да има ко да спроведе закон, али је питао шта ће бити са нашим грађанима који буду ратовали у редовима регуларних војски неке државе.

Марко Ђуришић (НДС) замерио је предлагачима закона што и њима нису понудили да потпишу. Ђуришић је казао да је наша држава већ има одредбе које санкционишу учешће у ратовима ван наше земље, што се могло видети и по подизању оптужнице пре два дана. Ђуришић је питао како ће се закон спроводити, како ће се доказивати да је неко учествовао у рату.

Борислав Стефановић (ДС) казао је да „у данашњем свету у коме букте 64 рата морамо да обезбедимо санкционисање оних који врбују, опремају и шаљу људе у екстремистичке организације”. Стефановић је додао да се не могу у исти кош ставити славни хероји Шпанског грађанског рата и људи који се боре за Исламску државу. Он је питао и да ли ће се закон примењивати „на оне четнике у Лугањску, ја бих волео да важи за Почучу.”

Политика