Само без четника: И Хрвати ће славити ослобођење Београда!

Ustase 1

Београд – На свечаности поводом 70. година од ослобођења Београда од немачке окупације очекује се и долазак стотину партизанских ветерана из Хрватске.

Из председништва Хрватске у Београд доћи ће председник САБА Републике Хрватске Фрањо Хублин и подпредседник Иван Фумић.

“Друг Фумић део је делегације јер му је брат погинуо у операцијама ослобођења Београда“, рекоа је Хабулин. Хрватска делегација неће бити 16. октобра на великој војној паради на којој ће бити руски председник Владиммир Путин, него три дана касније на средишњој свечаности у Комбак Арени, на тачан дан ослобођења Београда.

“Одлучили смо да идемо на ослобођење јер су наше три јединице из Хрватске учествовале у ослобођењу Београда – 6. личких дивизија, 28. славонска дивизија и 13. хрватска бригада Раде Кончар“, рекао је председник САБА Фрањо Хублин, за тпортал.хр.

Партизанске јединице из Хрватске имале су правац деловања кроз центар Београда – Кнез Михајловом и Немањином према Калемегдану. Ослобађали су Теразије и железничку станицу, прешли су мост преко Саве и сачували га да га Немци не дигну у ваздух, а потом кренули према Земуну. Од укупно 3.000 погинулих бораца, српских, војника Црвене армије и осталих који су се борили на страни антифашистичких снага, из Хрватске погинуло је 977 бораца.

Хабулин је такође изјавио да верује да ће организатори параде предузети све да манифестација прође свечано. Он је нагласио и да је долазак хрвата у Београд неопходан, због свих бораца који су оставили животе у Београду.

“Донели смо чврсту одлуку и имамо конкретне разлоге због којих идемо. Ако неком буде сметало, то је његова ствар“ рекао је Хубулин.

Србија данас