Доњецк: Погинуло петоро цивила; ДНР: Око 600 устаника у заробљеништву код украјинске армије

Ukraine

Кијев — Украјински председник Петро Порошенко је одобрио закон о чистки владиних органа од службеника који су били у вези са владом бившег лидера Виктора Јануковича.

У саопштењу Порошенкове канцеларије истиче се како је циљ овог закона да се „обнови поверење народа у власт“, преноси АП.

Украјнски премијер Арсениј Јацењук је изјавио како би око милион људи могло да се нађе на удару поменутог закона.

Раних деведесетих година сличне мере су спроведене у многим бившим совјетским републикама, како би се раскинуло са вишедеценијским комунистичким наслеђем.

Критичари новог украјинског закона истичу да он представља „политички лов на вештице“. Стручњаци упозоравају да би он могао да буде и неуставан.

ОЕБС разматра могућност продужења мандата мисији на руско-украјинским граничним прелазима

Стални савет ОЕБС разматра могућност продужења мандата посматрачкој мисији ове организације на руско-украјинским граничним прелазима „Доњецк“ и „Гуково“ на граници са Украјином.

То је саопштио в.д. директора мисије Пол Пикар.
Он је рекао да се продужење мандата може односити и на друге граничне прелазе. Раније је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров предложио да се на граничне прелазе „Доњецк“ и „Гуково“ пошаље посматрачка мисија, јер је украјинска страна изгубила контролу над својим граничним прелазима.

Стални савет је то урадио 24. јула. Мандат истиче 23. октобра.

Русија сматра да се садашња ситуација у Украјини може назвати примирјем.

Помоћник председника РФ Јуриј Ушаков је изјавио да се ова ситуација не може поредити са временом када су вођена борбена дејства.

Он је рекао дасе примирје не поштује у потпуности и изразио наду да ће се ситуација стабилизовати.
Раније је премијер Доњецке Народне Републике Андреј Пургин изјавио да се споразум о прекиду ватре између Кијева и устаника делимично поштује.

Јуриј Ушаков: Русија никог не моли да јој се укину санкције

Русија неће молити никога да јој се укину санкције, а тим пре да се уведу нове, изјавио је помоћник председника РФ Јуриј Ушаков.

Он је рекао да Владимир Путин следеће седмице, на самиту АСЕМ у Милану, има планиране сусрете са председником Украјине Петром Порошенком, канцеларом Немачке Ангелом Меркел и председником Француске Франсоа Оландом. Једна од кључних тема на тим састанцима ће бити украјинска криза.

Ушаков је скренуо пажњу на то да је могућ сусрет у „нормандијском формату“: Путин, Меркел, Оланд и Порошенко.

Он је додао да постоји могућност преговора и са премијерима Велике Британије и Италије, као и руководством Европске комисије.

Државна дума: Злочини против грађана на југоистоку Украјине морају бити кажњени

Државна дума РФ (доњи дом парламента) намерава да се обрати парламентима света, у УН, ОЕБС и Савет Европе и да их позове на спроведу међународну истрагу злочина против цивилног становништва на југоистоку Украјине.

Ово је иницијатива председника парламента Сергеја Наришкина и лидера све 4 фракције. Он је истакао да такви злочини, као што је одеска Хатињ, употреба забрањених средстава ратовања, гађање стамбених четврти из вишецевних бацача ракета, на десетине мучених и убијених цивила, масовне гробнице код Доњецка – морају бити кажњени.

На аеродрому у Доњецку остала мања група украјинске армије

Мања група украјинске армије је блокирана у старом терминалу аеродрома у Доњецку. Они не желе да се предају, али устаници контролишу „скоро 100%“ територије, изјавио је премијер ДНР Александар Захарченко.

Истовремено, украјинска армија наставља са нападима на аеродром и рејоне око њега.

Устаници су приморани да се боре у рејону аеродрома, како би престали њихови напади. Они имају задатак да одбију украјинску армију на раздаљину са које неће моћи да гађају град.

У Доњецку је од 01. октобра у нападима погинуло 26 људи, а 60 је рањено.

Доњецк: Погинуло петоро цивила

Пет цивила је погинуло у гранатирању Доњецка, града на истоку Украјине, саопштили су локални званичници.

Како су навели, ово су жртве синоћњег интензивног гранатирања, а агенција АФП је јавила да се и у јутарњим сатима чује ракетна паљба.

Градске власти Доњецка су објавиле да је у једном делу града уништено неколико стамбених зграда и да су погођена два шопинг центра.

У јучерашњем гранатирању погинуле су најмање две особе. У Женеви је саопштено да је од почетка конфликта на истоку Украјине до 6. октобра погинуло 3.660 а рањено 8.756 особа.

Канцеларија високог комесара УН за људска права навела је и да је од проглашења примирја 5. септембра погинула 331 особа.

Како преноси Russia Today, у Доњецку и даље велики број цивила живи у делимично уништеним зградама које од последица сталних ракетирања, али и детонација могу потпуно да се уруше.

ДНР: Око 600 устаника у заробљеништву код украјинске армије

Око 600 устаника се и дање налази у заробљеништву код украјинске армије, саопштила је комисија ДНР за питања заробљеника.

Они су рекли да су до данас успели да издејствују ослобађање 231 човека. Један заробљеник је проглашен мртвим, али украјинска страна још увек није предала његово тело ни било каква документа. Представници комисије су рекли да многи заробљеници, који су ослобођени, имају сломљене руке и ребра, да су исцрпљени. Њима не враћају документа, новац и личне ствари.

(Глас Русије-Бета)