Ксенија Божовић: Север Косова још није добио средства из фондова ЕУ, али ни из фонда који се пуни убирањем дажбина са прелаза Јариње и Брњак

ksenija bozovic

Север Косова још није добио средства из фондова ЕУ, али ни из „Фонда за север Косова“ који се пуни убирањем дажбина са прелаза Јариње и Брњак, изјавила Ксенија Божовић.

 

Председница Скупштине општине Северна Митровица Ксенија Божовић је рекла Танјугу да, према њеним сазнањима, ни једна општина на северу Косова још није добила средства из „Фонда за север Косова“ и да немају никакве информације о том новцу, осим што знају да је у процесу формирања комисија која треба да одлучује о расподели тих средстава.

Иако је Европска комисија саопштила раније да је одобрила почетна средства од 15 милиона евра помоћи за општине са српском већином на Косову „са посебним нагласком за општине на северу Косова“, Божовићева истиче да је очигледно да се чека на потпуно формирање институција на Косову.

„Да, причали су, и пре избора се причало и после. Сада када је формирана законодавна и извршна власт надам се да смо ми њима истакли све наше проблеме и да постоји воља, али очигледно да и они очекују да ова скупштина заживи пуним капацитетом“, казала је Божовићева.

Она је навела да је мањак новца један од главних разлога што изостају капитални пројекти у Косовској Митровици и осталим општинама са српском већином на северу Косова и да се нада да ће велики пројекти бити реализовани током 2015. године.

„Предвидели смо капиталне пројекте и у општинском буџету. Морамо да сачекамо да видимо одговоре од надлежних министарстава, али све потребе које су исказали грађани на јавној дебати, уврстили смо у капиталне пројекте и то би требало да крене са реализацијом током следеће године“, казала је Божовићева.

Осврћући се на проблем са којима се суочава Скупштина општине Северна Митровица којом руководи, Божовићева је казала да скупштина нема своју зграду, да она као председник нема канцеларију, али да не постоји ни сале за одржавање седница.

Божовић је подсетила да предлог буџета за општину Северна Митровица износи 17.368.000 евра, али да тим буџетом нису обухваћени радници здравства и просвете, ни они радници које косовски буџет не препознаје, пре свега радници јавних предузећа у граду.

„Надам се да ће ипак држава Србија збринути те људе који нису обухваћени овим буџетом преко Заједнице српских општина“, закључила је Божовић.

(Радио КиМ)