Циркуска парада уочи војне

Bratislav-Gasic-10

Наставља се рашомонијада у вези с војном парадом у Београду у част седамдесетогодишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

Након што су западни званичници српској влади упутили озбиљне замерке због тога што је на параду позван председник Русије Владимир Путин, јуче је министар одбране Србије Братислав Гашић изјавио да су на прославу позвани и председник САД Барак Обама и британски премијер Дејвид Камерон!

Брисел успорава преговоре

У политичким круговима у Бриселу се сматра да би резултати Путинове посете могли имати последице по ток преговора Србије и европске 28-орице о чланству, открива агенција Бета.
Руски економски, политички, па и безбедносни уплив на западноблаканске земље представља претњу зато што је, како је речено у дипломатским изворима у Бриселу, „мало земаља од Русије добило слободу и демократију“.
Од Београда се пре свега очекује да своју политику према Украјини, као и став о изградњи гасовода Јужни ток усагласи са ЕУ.

– Сви савезници тадашње војске Југославије позвани су да учествују у слављу – рекао је Гашић новинарима у Генералштабу Војске Србије.

Иако је министар негирао да је са Запада било притисака да се војна парада не одржи 16. октобра, београдски лист близак премијеру јуче је објавио да Европска унија и НАТО од српске владе захтевају да „због техничких разлога“ откаже параду!“

При том, наставља исти незванични извор, западним савезницима не смета посета руског председника Путина, али сматрају да би војна парада била „недопуштено велика почаст за човека који је одговоран за рат у Украјини“.

Подсећамо да је нешто раније и шеф српске дипломатије Ивица Дачић бранио став Србије да на прву војну параду након три деценије, а у час ослобођења Београда од фашистичког окупатора позове баш руског председника.

– Немам ништа против да на годишњицу ослобођења Београда дође и амерички председник Обама, али да ли ће да дође? Немам ништа против ни да после 30 година дође британски премијер, али да ли ће да дође? Немам ништа против, али за љубав је потребно најмање двоје – рекао је Дачић.

Утисак је да за сада власти не одустају од војне параде, па су пре два дана Београђани били у прилици да чују звуке авиона који су надлетали престоницу у склопу припрема за војну параду.

„Авијација ће свакодневно надлетати Београд до 15. октобра у склопу припрема за параду“, саопштило је Министарство одбране.

Одржавање параде је иначе датумски прилагодено обавезама руског председника. Уместо 20. октобра, када је званично датум ослобођење Београда, парада ће бити одржана четири дана раније, кад ће Путин бити у прилици да дођу у српску престоницу и увелича славље којем су пре седам деценија кључну улогу одиграле јединици совјетске армије.

Зашто је Бајден звао Вучића?

Потпредседник САД Џозеф Бајден је разговарао са премијером Александром Вучићем. „Бајден и Вучић су разговарали о унапређењу билатералних односа, као и о политичкој ситуацији у југоисточној Европи“, наводи Бела кућа.

Из српске владе је саопштено да је Бајден позвао премијера телефоном и у „дугом и пријатељском разговору“ изразио поштовање и подршку САД за реформе које је Србија почела да спроводи, изразивши наду да ће остати фактор стабилности у региону Западног Балкана“.

Овај изненадни позив уследио је уочи војне параде и у време одржавања Међувладиног комитета за трговину, економску и начуно-техничку сарадњу Србије и Руске Федерације, па се може претпоставити да су односи Србије и Русије били такође део разговора Бајден-Вучић.

Ј. Арсеновић – Вести