Хајнц Вилхелм: Србија је постала „конструктиван играч“ у региону због преговора са Приштином и све бољих односа са Хрватском

Hajnc-VIlhelm

Београд — Србија је постала „конструктиван играч“ у региону због преговора са Приштином и све бољих односа са Хрватском, изјавио је немачки амбасадор Хајнц Вилхелм.

 

БЕОГРАД – Влада Србије чини велике напоре да побољша односе у региону, оценио је данас амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм и поручио да је Србија постала „конструктиван играч“, не само због преговора са Приштином, већ и због све бољих односа са Хрватском.

Вилхелм је, говорећи о односима Србије и региона, подсетио да ће албански премијер Еди Рама ускоро посетити Београд, напоменувши да је то још један добар пример регионалне сарадње.

„Важно је зближити људе и постићи помирење у регији у којој је још рана отворено. Неке од њих можда још крваре“, рекао је Вилхелм на скупу „Сарадња медија у региону“.

На скупу, на коме је било речи о пројекту „Окружење“ (првој регионалној информативној емисији), Вилхелм је истакао да ће Министарство спољних послова Немачке наставити да помаже тај пројекат који се емитује у осам земаља региона.

„Желимо да и даље подржавамо ову иницијативу и да је охрабримо. Важно је досегнути до свих људи у земљама региона у којима се ова емисија емитује и надам се да ће телевизијске станице показати већи интерес за овај пројекат“, истакао је амбасадор.

Он је додао и да је немачка влада за овај пројекат определила 140.000 евра и да је циљ те емисије да „зближи људе у целом региону“.

Председник Управног одбора Центра за демократију и помирење у југоисточној Европи Ерхард Бусек, рекао је да „Окружење“ не само да приближава цео регион Европи, већ и ствара стабилно друштво.

„Овај пројекат је важан у ширењу знања о земљама региона. Саветовао бих и другим регионима у Европи да направе овакву емисију“, поручио је Бусек.

Каже и да ово није пројекат регионалних влада, већ цивилног друштва, те да је веома важан за медије са овог поднебља.

Извршна директорка Европског фонда за Балкан Хедвиг Морваи поручује да овај пројекат има исте идеје које подржава и тај фонд, међу којима су помирење и демократизација.

Она је подсетила да је Хрватска недавно ушла у ЕУ, да су Србија и Црна Гора започеле преговоре, а да је Албанија добила статус кандидата, истакавши да је пред овим земљама још доста посла и да није циљ само преузети европске стандарде, већ их и применити.

„Треба да спознамо да су европске вредности наше вредности и да треба да их промовишемо“, казала је она.

Овај пројекат је суштина регионалне сарадње, сматра портпарол Савета за регионалну сарадњу Ненад Шебек и истиче да је циљ „Окружења“ да „погура регион што више ка ЕУ“.

„Проблеми су нам исти, као и теме и задаци… Много ћемо брже мењати себе ако једни другима припомогнемо“, указао је Шебек.

Округли сто организовао је Центар за демократију и помирење у југоисточној Европи уз подршку Европског фонда за Балкан, Министарства спољних послова Немачке и Савета за регионалну сарадњу.

Како је речено на скупу, ово је већ трећа сезона прве и једине регионалне информативне емисије „Окружење“, која се емитује једном недељно.

(Танјуг)