Филе: Србиjа постала jедан од наших наjближих партнера

vucic-file-s

БEOГРAД – Kомесар за проширење EУ Штефан филе оценио jе да jе импресивно колики jе пут у процесу европских интеграциjа прешла Србиjа током петогодишњег мандата Eвропске комисиjе (EK) коjи истиче за неколико недеља, да jе постала jедан од наjближих партнера EУ, а српска влада заузела прави став према реформама за модернизациjу државе.

Према Филеовим речима, озбиљни економски изазови са коjима се Србиjа суочава, отежани недавним поплавама, захтеваjу храброст и вољу политичког вођства, као и грађана, а охрабруjе то што jе „српска влада сама поставила амбициозне економске циљеве, њен добар почетак примене структурних реформи и наставак диjалога са Kосовом“.

„Српска влада jе поставила амбициозан план за преговоре. Tакође, заузела jе прави став према реформама као према шанси за модернизациjу државе“, истакао jе филе у чланку коjи обjављуjе „Блиц“.

Oн jе указао да jе Униjа формалним отварањем преговора о приступању и реаговањем на разорне поплаве показала да jе Србиjа постала jедан од њених наjближих партнера.
„Oва година jе почела веома позитивно са формалним отварањем преговора о приступању EУ у jануару. Tу прекретницу, нажалост, прекрила jе сенка тешких поплава и невиђеног разарања коjе су оне изазвале. У обе ситуациjе, мада по природи веома различите, EУ jе показала да jе Србиjа постала jедан од наших наjближих партнера“, навео jе он.

Истичући да jе од фебруара 2010. Србиjа аплицирала за чланство, добила статус кандидата и постала земља преговарач, филе наводи да jе отварање преговора о приступању представљало прекретницу у односима „са новим одговорностима и шансама за Србиjу“.

Према његовим речима, реакциjа након поплава показала jе да jе EУ одлучна да буде уз Србиjу „не само у добрим, већ и у лошим временима“.
„И, заиста, ниjе ствар у томе шта Брисел жели од вас већ много више шта ви сами желите за себе“, истакао jе филе, додаjући да су приступни преговори „добра прилика коjу Србиjа треба да искористи да би постигла стандарде EУ за добробит властитих грађана“.

Наглашаваjући да таj процес „jесте и биће захтеван“, он jе рекао да ће темпо преговарања зависити од способности Србиjе да оствари кључне структурне реформе на пољима владавине права, jавне администрациjе и економиjе.
„Tоком процеса преговора од Србиjе ће се тражити да напредуjе у броjним областима: од људских права, слободе говора и владавине права до заштите животне средине, стандарда у здравству и заштите потрошача“, навео jе филе и додао да Србиjа „у своjим напорима може да рачуна на солидарност EУ“ и да ће EK наставити да обезбеђуjе експертизе, упутства и финансиjску подршку.

Kомесар за проширење jе навео да jе EK одобрила више од 1,5 милиjарду евра донациjа од 2014. до 2020. године Србиjи кроз ИПA националне фондове и да ће „додатни фондови ће доћи кроз прекограничне и вишекорисничке ИПA проjекте и билатералне програме поjединачних држава EУ“.
„Поред помоћи Србиjи да се модернизуjе, реформе потребне за придруживање EУ помоћи ће и да се изгради веће, компактниjе и просперитетниjе унутрашње тржиште EУ“, навео jе филе.
„И jош значаjниjе, посвећеност Србиjе регионалноj сарадњи кључна jе за учвршћивање мира и стабилности широм континента коjи jе био избраздан поделама и раздором“, истакао jе он, додаjући да jе „наjвећи допринос (jе) вредностима и идеjама мира и демократиjе, поштовања људских права и владавини права.

Танјуг