Јахјага: Охрабрујем Србе да све више и више учествују на фестивалима, јер је то једини начин да допринесу својој заједници, али и својој земљи, а то је Република Косово

jahjaga na festivalu

Такозвана председница Косова Атифете Јахјага отворила је синоћ у Културном центру у Јужној Митровици шестодневни међународни такмичарски филмски фестивал „Бридге Филм Фест“, који је добио назив по главном мосту у Косовској Митровици, у чијој се непосредној близини и одвија овај фестивал. Упркос томе што су и ткзв. косовска председница и организатори кроз овај фестивал ставили снажан нагласак на приближавању Северне и Јужне Митровице, на првој вечери фестивала у публици нису били видљиви српски грађани, укључујући и оне са Севера. Ни у програму фестивала, међу 42 одабрана филма од преко 1500, колико је, по речима организатора, пристигло, нема српског филма, потврдила је чланица Управног одбора директора овог фестивала, Ваљдете Идризи, нагласивши да се ни на југу није веровало да ће седам младих девојака које су са врло мало новчаних средстава, али са ентузијазмом покренуле читав пројекат, успети да га реализују, те да верује да ће фестивал постати традиционалан и да ће следеће године бити филмова из Србије. Међу девојкама које су самоиницијативно организовалеовај фестивал је и студенткиња глуме из Северне Митровице, Јелена Орловић, наведено је на званичној Интернет страници фестивала, као и у говорима организатора. Са друге стране, за разлику од Идризи и информација представљеним у званичном програму фестивала, српски члан Управног одбора овог фестивала, Зоран Ристић, тврди да се међу одабраним филмовима налазе и два српска краткометражна филма, но он, међутим, није знао да каже о којим филмовима се ради. Ни редитељ из Београда и професор са факултета драмских уметности, Јанко Баљак, који је члан жирија, непосредно пред отварање фестивала није знао да каже има ли међу одабраним филмовима и филмова из Србије. Њему, такође, нису била позната ни имена филмова које ће оцењивати у наредним данима. 

siptarski festival3

„Мостови не раздвајају људе, визије и идеале. Мостови спајају жељу и спремност за заједнички напредак у заједничку земљу. Они служе за изградњу заједничког идеала, за једну развијену и демократску државу, у којој ће сваки грађанин наћи могућност за бољи живот и бољу будућност,“ Јахјага се у делу свог говора на албанском, овим речима обратила и на српском, отварајући синоћ филмски фестивал „Бридге фест“.

siptarski festival filma2

Она је фестивал описала као „јединствену иницијативу која има за циљ промоцију међуетничке толеранције путем културног дијалога,“ а групу од седам девојака која је самоиницијативно покренула догађај и међу којима се налази и студенткиња глуме из Северне Митровице, Јелена Орловић – као оне које „представљају природу државе Косово, мултиетничке и мултикултуралне државе.“

Јахјага: Охрабрујем Србе да све више и више учествују на фестивалима, јер је то једини начин да допринесу својој заједници, али и својој земљи, а то је Република Косово

Иако такозвана косовска председница, Атифете Јахјага, није давала изјаве за медије, она је ипак одговорила на питање нашег новинар на који начин филмски фестивал „Мост“ може приближити север и југ, што је у свом говору јасно навела говорећи о симболици фестивала, када истовремено у публици није било српских грађана са Севера и док су једина два српска представника били члан Управног одбора директора фестивала и члан жирија, као и то да у званичном програму фестивала нема српских филмова:

„Ја бих охрабрила да све више и више чланова заједница широм Косова, али нарочито из северног дела територије Косова, придруже не само овом типу фестивала, већ и преко тога – оним догађајима који се организују на месечном нивоу, свуда широм Косова. Не треба да заборавимо „Доку фест“ који се пре само неколико недеља одржао у Призрену и верујем да су чланови свих заједница искористили да присуствују овом фестивалу. А ово је велик симбол који су показале ове изузетно добре даме које су имале овакву идеју, иза које је такође стајала порука. Да, као што сте рекли, имамо два члана жирија из српске заједнице, и ја их охрабрујем да све више и више учествују, јер је то једини начин да допринесу својој заједници, али и својој земљи, а то је Република Косово.“

(На дну текста послушајте тонски снимак Јахјагине изјаве за наш портал)

„Стога, величина овог фестивала се односи на промоцију културног дијалога између заједница, између севера и југа овога града и целе земље, као један дијалог разумевања и мира; једног дијалога, не само између различитих заједница Косова, него и проширење у једну регионалну сарадњу и шире, доказујући да разноврсност јесте највећа вредност друштва које помаже изградњу поверења и свеобухватности,“ рекла је Јахјага.

Честитајући младим организаторкама, Јахјага је рекла да су оне „већ постале пример инспирације за многе девојке не само на Косову, него и у целом свету, због њихове одлучности о посвећености у изградњи једног друштва у којем има места само за мир, слогу и разумевање између њених грађана.“

На фестивал „Мост“ доспело је преко 1500 филмова, од којих је селектовано десетак дугометражних играних, и око тридесетак краткометражних – документарних и такође играних. Међу овим филмовима нема српских филмова, рекла је чланица Управног одбора директора фестивала, Ваљдете Идризи, која ипак верује да је ово само почетак и да се нада да ће следеће године ситуација бити другачија.

„Има филмова из читавог света, из Швајцарске, Македоније, Велике Британије, Ирана, Русије, Индије, Француске, Немачке итд. Мислим да нам ове године није стигла пријава филмова из Србије, али ни овде нису веровали да ће овај фестивал успети све до вечерас. Ја сам се девојкама активисткињама придружила волонтерски да им помогнем, видевши њихов ентузијазам, јер сам видела колико су озбиљно радиле и веровале у ову идеју. Митровица је увек виђена као један проблематичан град, а мислим да грађани и са севера и са југа, урбано језгро старе Митровице заслужују шансу да Митровица поврати свој стари културни дух који је имала,“ рекла је Идризи.

Ни у званичном програму фестивала међу 42 филма колико ће се укупно приказати у наредних шест дана, нема српских филмова. За разлику од Идризи и листе филмова представљеним у штампаном издању званичног програма фестивала, на којој нема српског филма, једини српски члан Управног одбора, драмски уметник са Косова, Зоран Ристић, међутим, тврди да се међу одабраним филмовима налазе и два српска краткометражна филма, а на инсистирање нашег новинара да сазна који су филмови у питању, он ипак није могао да каже о којим филмовима се ради.

siptarski festival filma1

„Морате питати организаторе. Ја нисам организатор,“ рекао је Ристић, који је истовремено објаснио разлог организовања фестивала.

„Ово је једна иницијатива да се по први пут у Митровици направи један фестивал под овим називом. Жеља нам је била да овај фестивал постане интернационални у самом старту, што ћемо у програму и видети,“ рекао је Ристић.

А члан жирија, редитељ и професор на Факултету драмских уметности из Београда, Јанко Баљак, широј јавности најпре познат по свом филму „Видимо се у читуљи“, није знао да ли се међу приспелим филмовима налазе филмови из Србије.

„Знам да треба да оценим десет неких филмова, али нисам се баш удубљивао који су у питању,“ рекао је непосредно пред почетак фестивала и одговоривши уз то да није видео примерак званичног програма фестивала који му је наш новинар и показао. Њему, такође, нису били познати критеријуми на основу којих су филмови селектовани, уз одговор да „жири никада не прави селекцију филмова.“

siptarski festival filma

Међу гостима на првој вечери овог међународног филмског фестивала, поред такозване председнице Косова, био је присутан и градоначелник Јужне Митровице, Агим Бахтири, активиста КМДЛЊ-а, Халит Берани, представници УНМИК-а и КФОР-а. Упркос томе што су и организатори и гости овај фестивал представили као мост повезивања севера и југа, а на званичној веб страници овог фестивала пише да „мост више неће делити град, етничке заједнице ће бити повезане, а толеранције ће бити у изобиљу,“ првој вечери филмског фестивала „Мост“ нису присуствовали српски представници и грађани са Севера.

Фестивал траје до 11. октобра, а сваке вечери се приказује по шест филмова, уз присуство више страних гостију, међу којима су и редитељи неких од филмова. У првој вечери фестивала, приказан је немачки играни филм „СИ-О-СЕ ПОЛ“, као и пет краткометражних филмова из Македоније, Швајцарске, Аустрије, Албаније и Италије. Овај фестивал су финансијски подржали косовска министарства за културу и локалну самоуправу, француска амбасада и локалне приватне компаније са југа.

КоССев