Столтенберг: НATO ће Пољску заштити од бившег комунистичког „газде“ Русиjе

jens-stoltenberg-nato

ВAРШAВA – Нови генерални секретар НATO Jенс Столтенберг рекао jе да НATO може да ангажуjе своjе снаге где хоће и тиме, како jе навео Роjтерс, довео у питање споразуме након периода „хладног рата“ коjи су уздрмани после руских акциjа на Kриму и Украjини.

Столтенберг jе био у посети чланици НATO Пољскоj да пружи уверавање да ће jе Aлиjанса заштити од бившег комунистичког „газде“ Русиjе, коjа jе недавно анектирала Kримско полуострво од Украjине и коjу jе Запад оптужио да шаље воjску и опрему проруским снагама на истоку Украjине, пренела jе британска агенциjа.

На самиту НATO прошлог месеца, лидери те воjне организациjе сагласили су се да уведу снаге за брза деjства коjа за неколико дана могу бити упућена на жаришта, као и да прегрупишу опрему у источним европским земљама уколико се за то укаже потреба.

Oни су одбили молбе НATO чланица у Источноj Eвропи, међу њима и Пољске, да траjно сместе код њих на хиљаде воjника, делимично jер jе то скупо, али и да не прекрше договор из 1997. године, када jе НATO обећао Русиjи да на истоку неће траjно поставити значаjан броj борбених снага.

У сваком случаjу, Столтенберг jе, наводи Роjтерс, заузео чвршћу линиjу у Пољскоj.

Oн jе рекао да НATO има снажну армиjу и да jе, и пре министарског састанка Aлиjансе наредне године, може „разместити где хоће“.
„Tи капацитети већ постоjе. Mи их имамо и ми их можемо разместити у поjединачне регионе“, рекао jе он.

НATO jе, подсећа британска агенциjа, jасно рекао да неће воjно интервенисати у Украjини, коjа ниjе члан НATO, али да jе поjачао одбрану у источним земљама чланицама.

С друге стране, Русиjа jе у неколико наврата негирала да шаље снаге и опрему проруским снагама на истоку Украjине, навео jе Роjтерс.

Танјуг