Додик: За опстанак БиХ – конфедерално уређење или униjа

Milorad-Dodik02

БАЊАЛУКА –Председник Републике Српске, Милорад Додик изјавио је вечерас да је останак Републике Српске у Босни и Херцеговини (БиХ) могућ само у оквирима конфедералне БиХ или уније две или три републике.

„Оно што мислим да је минимум где можемо остати у оквиру Босне и Херцеговине је конфедерално уредење БиХ или чак унија две-три републике или државе”, изјавио је Додик гостујући у Дневнику телевизије Републике Српске.

„То је једини спас који странци желе да виде, а то је некакав територијални интегритет БиХ. Свака врста централизације не долази у обзир”, нагласио је Додик.

Према његовим речима, Српска је на европском путу, али не сматра Европу једином алтернативом.

„Зато је потребно организовати разговоре и одржавати контакте са свима. Веома је легитимна Русија, она има свог председника, има потенцијал. То што неки безбедносни и политички кругови на западу мисле да се треба обрачунати са Русијом – то је нека друга прича. У њој не морамо ми да учествујемо по сваку цену и да прихватимо тако нешто”, рекао је председник РС.

Додик је напоменуо да, за разлику од представника западних земаља, Русија никада није политички условљавала Републику Српску.

„Ја веома уважавам и Европску унију, и Британију и Француску, и Немачку, а посебно уважавам и Русију. Морам да признам да никада у разговорима са било којим руским човеком нису имали политичке захтеве”, рекао је Додик.

(Танјуг)