„Шетња за Војводину“: Покрајина да буде република! (ВИДЕО)

vojvodjanski-klub-protest-novi-sad-1

Поводом 26 година од „јогурт револуције“, којом су Војводини одузета Уставом права на аутономију, Војвођанска партија (ВП) и Војвођански клуб (ВК) одржали су протест “Шетња за Војводину” И митниг испред Покрајинске владе који је протекао без инцидената.

Председиница Војвођанског клуба Бранислава Костић је казала да им се приписује да су аутономаши.

 

– Ми смо уствари републиканци, пошто се залажу за федерализацију Србије у чијем ће сатаву Војводина бити република – казала је Костић.

Александар Оџић, лидер ВП, замерио је “свим владама након јогурт ревиолуције што „покушавају да затру војвођански идентитет“.

– Војвођани постоје и нису статистичка грешка, како су нас представљали они кој су одузели сва права нашој републици и они који су после октобарских промена до данас на власти – рекао је Оџић.

Мирослав Илић, председник политичког савета ВП, замерио је овдашњијм политичким партијама и невладиним организација које се залажу за штироку аутномију Војводине са судском, извршном И законодавном влашу, што их нису подржале у обликовању заједничких захтева за промену Устава Србије, како би Војводина постал република.

Уочи почетка „Шетње за Војводину“, било је појачано присутво полиције за разбијање демонстрација јер су организације Двери и Заветници најавили контапротест који је полиција забранила.

(М. Лакетић – Блиц)

Одржана протесна шетња Војвођанске партије и Војвођанског клуба поводом 26. годишњице од „јогурт револуције“

НОВИ САД – Чланови и присталице Војвођанске партије и Војвођанског клуба одржали су данас у новом Саду „Шетњу за Војводину“ која је организована поводом 26 година од „јогурт револуције“.

Присталице су се окупиле у Дунавској улици одакле су у организованој шетњи дошли испред зграде Покрајинске владе са три захтева – промена Устава, федерализација Србије и да Војводина добије статус Републике.

Председница Војвођанског клуба Бранислава Костић подсетила је да се данас навршава 26 година од када су Војводини одузета уставом гарантована права на аутономију и од када, како је казала, Војводина иде у суноварт.

„Војводина не може бити развијена без пуне и стварне аутономије. Желимо не само законодавну, судску и извршну власт у Војводини већ и да она добије статус републике“, казала је Костићева.

Она је рекла да организатори данашње шетње нису „аутономаши“ како их многи називају већ „републиканци који хоће Војводину репулику у федералној Србији“.

Председик Политичког савета Војвођанске партије Мирослав Илић рекао је да је пре 26 година „једна власт одузела Војводини право на развој, а да је друга власт последњих 14 година наставила истим путем“.

Председник Војвођанске партије Александар Оџић истакао је да та партија никада неће прихватати Устав из 2006. године који је, како је рекао, разорио Војводину.

„Имамо три јасна захтева, а то су промена Устава, федерализација Србије и да Војводина добије статус Републике“, рекао је Оџић.

Он је додао и „да све оне који су гласали за Статут Војводине теба да буде срамота јер тај Статут ништа добро не доноси Војводини“.

За данашњи дан, поред шетње за Војводину, биле су најављене још две шестње и то у организацији Српског сабора Заветници и покрета Двери, али их је МУП из безбедносних разлога забранио.

Због тога су јаке полицијске снаге од раног јутра биле на локацијама у строгом центру града, али срећом нису имале разлога за реаговање јер инцидената није било.

(Танјуг)