БиХ: Вехабије купују српску земљу у Босанској Бојни?

vehabije u srbiji

Према писању хрватских медија вођа вехабија у БиХ Билал Боснић закупио је десетак поседа у селу Босанска Бојна, где је већинско српско становништво.

Подручје на самој граници са Хрватском је опустело после рата у бившој Југославији, а према речима локалног становништва које преноси вецерњи.хр, у последњих неколико месеци један од вођа вехабијске заједнице у БиХ, осумњичен за врбовање ратника за Исламску државу, купио је земљиште.

 

“Пришао ми је Билал Боснић и рекао да смо комшије… Зоран, који ради као полицајац у Приједору, продао му је своју кућу И земљу. Дао му је Боснић 2.000 евра капаре, а остатак од 15.000 евра требало је да му да оног дана када је ухапшен. Такође, купио је и 60.000 квадратних метара земље, а у селу Буковља је купио још 100.000”, навео је један од мештана, чије име вецерњи.хр није објавио.

Старица Даринка Дукић, која живи сама у селу, навела је да су током лета у село долазили “они са брадом”.

“Крчили су неке воћњаке, радили, а кад наиђеш, поздрављали. Причали су људи да су овде хтели да праве џамију, али нисам ишла доле у село да то видим”, навела је 75-годишња мештанка.

Градња џамије је заустављена непосредно пре Боснићевог хапшења, након интервенције полиције, које је, наводно, позвао један од Срба који је навео да су му вехабије рекле да је време да га обрежу, после преговора о продаји земље. Шала или не, свеједно, полиција је алармирана.

Како наводи хрватски портал, прошле године је један младић из села отишао у Сирију да се бори на страни Исламске државе, а преноси и речи његовог оца који је истакао да је љут на државу која није предузела ништа како би спречила одлазак људи из БиХ у “туђи рат”. Наводи се је 150 држављана БиХ у борбама на страни Исламске државе, као и да је 30 погинуло.

Обавештајне службе БиХ су у близини границе са Хрватском пронашле још једно упориште вехабија, село Стијена код Цазина, где је подигнут месџид, муслиманска богомоља без минарета, а мештани истичу да су ту виђали Боснића, као и људе са стране, из Словеније, Швајцарске… Новац за изградњу богомоље, као и за куповину земље, Боснићу је наводно стигао из Катра.

(Б92)