Албанци напали Србе основце

Kosovska_KamenicaУ Косовској Каменици група Албанаца средњошколаца напала је Србе основце док су после наставе чекали школски аутобус. У селу Рајановцу запаљена једна српска кућа.

Група Албанаца средњошколаца напала је у Косовској Каменици Србе основце док су после наставе чекали школски аутобус, изјавио је председник општине Косовска Каменица Бобан Јевтић и додао да је у селу Рајановцу запаљена једна празна српска кућа.

Јевтић је агенцији Бета рекао да су основци нападнути синоћ и да је кућа јуче запаљена.

Председник Општине навео је да је то од почетка школске године пети напад на српске ђаке који похађају Основну школу „Десанка Максимовић“ и додао да није било теже повређених јер је школски аутобус стигао када је туча почела.

„На групу од 20 српске деце из села Беривојце, која је испред дворишта школе чекала школски аутобус, насрнула је група од 20 албанских средњошколаца. Почела је туча, али је, срећом, у том тренутку наишао школски аутобус, возач је отворио врата и деца су као на филму ускакала унутра бежећи од нападача“, рекао је Јевтић.

Јевтић је додао да је због учесталих напада албанске на српску децу у тој школи договорено са Косовском полицијом да њихова патрола дежура док деца чекају аутобус, али да синоћ није било патроле на уобичајеном месту због чега се, по његовом мишљењу, инцидент и догодио.

Основна школа „Десанка Максимовић“ једна је од ретких српских школа у Косовском поморављу која дели исто двориште са албанском основном  школом, док се у кругу од 50 метара налази и албанска средња школа.

Јевтић је навео да безбедносна ситуација у општини Косовска Каменица никада није била добра, али да је низом последњих инцидената додатно погоршана.

„Безбедносна ситуација је таква да родитељи размишљају да ли да више шаљу децу у школу. Овакви инциденти нас подсете где смо и шта смо и да ту где смо нећемо имати мира“, рекао је Јевтић.

РТС