Паника у САД: Кинеске нуклеарне подморнице на обалама Америке

podmornice

Пекинг – Нове кинеске подморнице се намештају у нуклеарни домет држава Америке!

Кинези почињу размештање подморница наоружаних нуклеарним пројектилима које ће патролирати северним Пацификом, а које ће се наместити тако да им бар ове две државе САД буду у домету, наводи у новим извештајима Морнарица САД.

Морнарички институт САД (УСНИ) извештава да је Народна ослободилачка војна морнарица (ПЛАН) послала нуклеарне подморнице класе Џин да започну патролу 2014. године.

Подморнице су опремљене са пројектилима међународног домета за које се сматра да могу да добаце и преко 8.500 километара и да испале једну или више бојевих глава.

„Са таквим дометом, ЈЛ-2 подморнице могу да погоде Хаваје, Аљаску, а можда и западне делове ЦОНУС-а из вода источне Азије“, написао је у свом сведочењу официр Џеси Кароткин из Канцеларије за морнаричку обавештајну службу.

Нове подморнице класе Џин, тип 94 су технолошко чудо када се упореде са типом 92 на који се Кина традиционално ослањала. Тежине 11.000 тона када се у потпуности потопе, ове подморнице су доказ да Кинези „желе да се изједначе са западним државама“.

„Три Џин подморнице тренутно активне биле би довољне да одржавају стално присуство у мору на дужи период времена, али ако Кина сагради 5 јединица као што извори јављају, константно присуство ће бити неминовно“, указује Кароткин.

Кароткин је у свом извештају објаснио да је више фактора натерало Кину да модернизује своју морнарицу, која сада поседује више од 60 подморница, 55 средњих и великих амфибијских бродова, око 77 принципијелно површинских бродова и скоро 100 других мањих пловних објеката.

„У сванућу 21. века, кинеска морнарица још увек је велика приморска сила. Иако се кинески поморски интереси убрзано мењају, већина њихових морнаричких платформи је веома ограниченог капацитета и издржљивости, посебно у плавим водама. У последњих 15 година, Кина је извела амбициозне напоре модернизације, што је резултовало у технолошки напреднијој и флексибилнијој сили“, написао је он.

„Ова трансформација је приметна, не само код мисије Кине за заустављање пирата у Аденском заливу, већ и у напреднијим регионалним операцијама и вежбама.

Кина побољшава наоружање како би могла да изведе разне ратне мисије, попут решавања конфликта са Тајваном, примењивања поморских закона, заштите економских интереса, спречавање пирата, али и хуманитарне мисије“.

Кина је такође показала да је ажурирала и друге војне снаге прошлог месеца, када је, према наводима Пентагона, тестирала возила за допрему хиперсоничних пројектила способних да допру у било који постојећи одбрамбени систем коришћењем нуклеарних бојевих глава.

Ово оружје би могло у потпуности да преокрене резултат и исход рата јер ове бојеве главе могу да погоде мету пре него што одбрамбени систем нападнуте земље може да реагује.

Пентагон је потврдио да су тестови кинеске војске показали прецизност и одрживост у ратним условима, али није давао никаква даља објашњења.

САД је једина држава на свету која је до сада имала такво оружје у свом арсеналу. Такво наоружање у рукама Кине изазвало је велику забринутост у Пентагону.

„Рутински пратимо одбрамбене активности у иностранству и свесни смо тестова“, рекао је портпарол Пентагона.

Вебтрибуне.рс