За последња 24 сата украјинска војска седам пута прекршила примирје

????????????????

11:12 За последњих 24 сата армија Украјине је седам пута прекршила примирје. Након што је војска напустила аеродром Доњецка, главно место окршаја је Авдејевка. Убијена су још два цивила.

У Луганску је погинуло једно лице, десеторо је рањено. Командант армије ЛНР изјављује о провокацијама украјинске војске. На путевима је опасно. Пуцају снајперисткиње батаљона који је дошао из балтичких земаља. На страни украјинске војске су и други страни плаћеници, што је забрањено на преговорима у Минску.

09:32 Бивши украјински председник Виктор Јушченко упозорио је да рат у источној Украјини прети да се развије „замрзнути конфликт“. 

Он је изразио уверење да ће и Крим на крају поново бити део Украјине.

„Крим је део Украјине, био је и биће заувек. Суверенитет Украјине не би требало да буде доведен у питање“, истакао је Јушченко.

Истовремено је изразио разочарење што „поједине европске вође тренутно заступају став да нису прикладне нове санкције против Русије.

„Посебно сам разочаран нашим суседима, али и Аустријом“, поручио је Јушченко.

Према мишљењу бившег украјинског председника превише политичара размишља како да задовоље руског председника Владимира Путина. питајући „по коју цену“.

08:52 Међународни комитет Црвеног крста је обуставио на неколико дна рад у Украјини због смрти свог представника при нападу на Доњецк.

Портпаролка Црвног крста у Украјини Алина Мурзајева је рекла да се сав рад своди на обезбеђење својих сарадника. Организује се превоз тела погинулог у четвртак колеге из Швајцарске Лорана Етјена (38) у отаџбину.

У Доњецку има око 20 сарадника Црвеног крста.

22:02 Контакт група у коју улазе представници Украјине, ОЕБС-а и Русије види прогрес око деескалације ситуације у Донбасу, саопштава прес служба ОЕБС-а.

Учесници сусрета одржаног 2. октобра у Кијеву су изразили забринутост поводом кршења примирја и договора постигнутих у Минску.

Контакт група је такође поздравила почетак рада заједничког центра за контролу и координацију питања повезаних са прекидом ватре у граду Дебаљцево.

(Глас Русије-Танјуг)