Ивица Дачић: До краја преговора усагласићемо став према Русији са ЕУ

Ivica-Dacic-izdajnik-koji-zrtvuje-srbe

Посета председника Руске Федарације Владимира Путина Србији, 16. октобра, билатерална је ствар Србије и Русије и нема никакве везе са нашим главним спољнополитичким циљевима да Србија постане чланица Европске уније, изјавио је данас први потпредседник Владе Ивица Дачић.

 

Он је оценио да је та посета добра и позитивна и да ће народ са великим одушевљењем учесвовати на манифестацијама поводом Ослобођења Београда.

Посета председника Путина Србији је уговарана пре више месеци и нема везе са актуелним односима на евроспком континенту, рекао је за РТС Дачић, који је и министар спољних послова Србије.

Од те посете не треба да правимо представу, којом понекад радимо против интереса своје земље, поручио је Дачић.

Он је рекао да не може да разуме ставове бившег режима и садашње опозиције који нас, како је рекао, практично терају да кажемо председнику Руске Федерације да одлажемо његову посету, јер мозда није врема за то.

– Ми прослављамо нашу велику победу ослобођења Београда и све земље прослављају своје победе и посета Путина је билатерална ствар Србије и Русије – казао је Дачић.

Он је нагласио да Србија паралелно жели да иде ка Европској унији, али истовремено поштујући наше националне и државне интересе да поштујемо наше традиционалне пријатеље и развијамо економске, политичке, културне и сваке друге везе са земљама као што је Руска Федерација.

Кометаришући изјаву комесара ЕУ за суседство и преговоре о проширењу Јоханеса Хана да це Србија, уколико жели да постане чланица Уније, морати пажљиво да размотри своју одлуку да не подржи санкције ЕУ против Русије, Дачић је рекао да када се затвори неко поглавље у приступним преговорима са ЕУ, тог момента треба да буде усклађена наша политика са политиком ЕУ.

Влада Србије је од широког домена у коме се нисмо слагали са ЕУ дошла до тога да сада имамо различит став само око рестриктивних мера и санкција које ЕУ примењује према Русији, напоменуо је Дачић и додао да донедавно ни сама Украјина није примењивала санкције против Русије, са којима се претходно сложила, а ни Русија према Украјини, када је реч о пољопривредним производима.

Добићемо најбољу оцену од свих земаља Западног Балкана

Редован годишњи извештај Европске комисије о Србији биће сигурно један од најпозитивнијих до сада, изјавио је данас први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

 

– Од свих земаља Западног Балкана Србија ће имати најбољу оцену – истакао је Дачић, гостујући на РТС-у.

Прво важно питање у односу са ЕУ, истакао је Дачић, тиче се наших унутрашњих реформи.

– Зато је важно рећи да је Србија у јануару, када је почела преговоре, то искористила као старт за свеукупне унутрашње реформе, економску стабилизацију земље и ускладивање нашег законодавства са законодавством Европске уније – рекао је Дачић, нагласивши да се кроз процес преговора са ЕУ наше законодавство чини упоредивим са законодавством ЕУ.

У другом делу односа са ЕУ смештено је питање Косова које друге земље немају, односно таква питања су смештена под “текућа питања”, а код нас је под одељком “разно”.

Трећи ниво је Међувладина конференција Србије и ЕУ, која треба да буде одржана 19. децембра.

Тада ће се, како је рекао Дачић, земље чланице изјашњавати о томе шта мисле да ли су се стекли услови за отварање преговарацких поглавља са Србијом, за свако поглавље појединачно.

– Неке земље попут Немачке, а њој се придружила и Велика Британија, сматрале су да прво треба да се отвори поглавље 24 и 23, која се тичу правде, права… Сада, када је премијер Александар Вучић отворио контакте са немацком Владом, у прилици смо да их замолимо да се заложе да се пре свега отвори поглавље 32, које се тице финансијске контроле и поглавље 35, где постоје проблеми због пат позиције Приштине – рекао је Дачић.

Он је прецизирао да ЕУ инсистира да се почне са три важна, вето поглавља – поглављем 23, 24 и 35, која могу брзо да зауставе сваку земљу на путу ка ЕУ.

Остаје да видимо да ли је могуће до краја године да се отворе поглавља 32 и 34, рекао је Дачић.

Он је поновио да ће Србија усаглашавати своју политику са политиком ЕУ и да је то део процеса преговора и да ми то већ радимо.

Дачић је најавио да ће у петак, 10. октобра, отићи у Брисел да каже колику пажњу Србија посвећује том питању, иако тај састанак спада у надлеженост државних секретара, а не министра спољних послова.

(Танјуг)