САД ПРИЗНАЛЕ ДА ФИНАНСИРАЈУ ПРОТЕСТЕ У ХОНГ-КОНГУ

????????

ТОНИ КАРТАЛУЧИ

Надајмо се да ће Кинези схватити да је ово игра увезена споља и да ће се завршити рђаво ако је не спрече на време

Баш као што је у Арапском пролећу на Блиском Истоку годинама пре обучавао, финансирао и наоружавао терористе и криминалне групе, амерички Стејт департмент признао је да стоји иза хонконшког Occupy Central, и то преко безброј невладиних организација.

Вашингтон пост је објавио текст под насловом Хонг Конг букти док Кина уређује друштво.

„Протести брину кинеске лидере будући да они раде на томе да пооштре контролу над друштвеним организацијама које би могле да преносе утицај Запада. Читава кампања има за циљ да изолује Кину од субверзивних западних идеја попут демократије и слободе говора, а поготово од америчких група које би могле да промовишу ове вредности. Тај план је на дугом штапу, али се интензивно ради на њему откад је на челу Кине Кси Ђинпинг, посебно после свргавања украјинског председника Виктора Јануковича након вишемесечних демонстрација које је Запад подржао.“

hongkongprotest02

РУСКЕ И КИНЕСКЕ СУМЊЕ

Вашингтон пост је такође известио: „Један спољнополитички експерт који је инсистирао на анонимности као услову да разговара о овој осетљивој теми рекао је како је Путин позвао Ксија Ђинпинга да би поделили забринутост пред западном улогом у Украјини. О тим проблемима се говори за време чајанки у Кини, или барем тако тврде припадници грађанских организација. ‘Веома су забринути због обојених револуција и због догађања у Украјини’, каже шеф међународне невладине организације, делимично финансиране од Националне задужбине за демократију (National Endowment for Democracy, NED), коју оптужују да је помагала демонстранте на Мајдану. ‘Ваш новац долази од истих људи. Очигледно је да желите да оборите (и) Кину.’ На NED, посвећену подршци промовисању демократских вредности у иностранству, (кинеска) власт већ дуго гледа са сумњом или дозом одбојности. Сумњу је проширила и на фондације Форд и Азија, као и на Међународни републикански институт и Картер центар.“

Наравно, NED, као и све њене филијале, попут Националног демократског института и Међународног републиканског института, не „промовише демократију“, већ гради неоимперијалистичку мрежу организација које раде у интересу Вашингтона, пре свега Волстрита, али и Лондона и Брисела.

Сам амерички концепт „промовисања демократије“ је скандалозан, будући да је уплетен у аферу глобалног надзора, и да је, против воље америчког народа, служио за почињање бројних ратова, базираних на раскринканим лажима. Полицијске акције у Хонг-Конгу не могу се поредити с тим кад је милитаризована полиција малтретирала људе у градовима попут Фергусона. „Промовисање демократије“ је параван за ширење хегемоније ван америчких граница, и то на штету суверенитета свих који су изложени томе, укључујући и саме Американце.

hongkongprotest03

ШТА ЈЕ OCCUPY CENTRAL

Слична открића обелодањена су 2011. године америчкој јавности када је о умешаности у Арапско пролеће Њујорк тајмс писао под насловом Америчке групације помажу арапске побуне.

„Бројне групе и појединци умешани су у побуне и промене које су захватиле регион, укључујући омладински покрет ‘6. април’ из Египта, бахреински Центар за људска права, затим Енцара Кадија, омладинског активисте на терену који је обуку и новац добио од организација попут Међународног републиканског института, Националног демократског института и Куће слободе (Freedom House), непрофитне организације за људска права, са седиштем у Вашингтону.“

Што се тиче NED, у тексту стоји:

„Демократски и републикански институт су слабо повезани са Демократском и Републиканском странком, њих је створио Конгрес, и финансирају се кроз NED, формиран 1983. како би промовисао демократију у земљама у развоју. NED прима сто милиона долара годишње од Конгреса. Freedom House огроман новац прима од америчке владе, углавном од Стејт департмента.“

Амерички сенатор Џон Мекејн, проратни лобиста и интервенциониста, изазвао је руског председника Владимира Путина и претходника Ксија Ђинпинга кад је 2011. објавио у Атлантику чланак под насловом Арапско пролеће – вирус који ће захватити и Москву и Пекинг. У том чланку тврди: „Бен Али и Гадафи више нису на власти. Асад ће отићи следеће године у ово доба. Арапско пролеће је вирус који ће напасти Москву и Пекинг.“ Мекејн се после тога склонио са сцене.

Обзиром на очигледно финансирање протеста из иностранства, и то не само Арапског пролећа већ и Occupy Central у Хонг-Конгу, и узимајући у обзир хаос, убиства и дестабилизацију, које су претрпеле жртве претходних америчких акција, Occupy Central се може показати и у неком другом светлу – кроз групе преварених искоришћене како би уништиле сопствене домове док злоупотребљавају „демократију“, коју су им подмукло наметнуле корпорација како би уништиле конкуренцију. Конкретно говорећи, ова глобална хегемонија настоји да сузбије поновно појављивање Русије као глобалне силе, као и да спречи излазак Кине на светску сцену.

Occupy Central и бесрамна експлоатација младих људи, заједно са својим америчким вођством, су претња, колико год они тврдили да је Пекинг претња за Хонг-Конг и његов народ. Надајмо се да ће Кинези, као и они који се угледају на Occupy Central, схватити да је ово игра увезена споља и да ће се завршити попут Либије, Египта, Сирије и многих других ако је не спрече на време.

Превео АНДРЕЈ ЦВИЈАНОВИЋ – Нови Стандард