Џихадисти одрубили главу Британцу (ВИДЕО)

alan-hening

Група Исламска држава објавила је видео снимак убиства британског таоца Алана Хенинга, преноси АП.
Алан Хенинг (47), таксиста из Салфорда у Манчестеру, придружио се конвоју амбулантских возила, која су кренула из Болтона прошле године, како би доставила помоћ угроженима у близини турске границе. То је била његова четврта хуманитарна мисија у Сирији.

Хенинг (47) је отет из конвоја, у децембру 2013, у првом сату тек што је стигао у Сирију. Његова супруга је колико прошле седмице молила да Хенинг буде ослобођен, тврдећи да је он невин. Према њеним речима, Хенингова породица је и даље покушавала да комуницира са отмичарима, па је чак добила и аудио поруку у којој се он чује како моли за живот.

Брат Хенингове супруге, Колин Ливеси описао је убијеног Хенинга као „сјајну особу“ и оценио је да је влада премијера Дејвида Камерона требало да учини више како би га ослободила.

Био је отац двоје деце, и врло технички умешан, због чега су га пријатељи звали „геџет“. Сви су га знали као таксисту, а био је и познат по великом срцу, због којег је пре отмице био у три хуманитарне мисије.

Пре но што је отишао у Сирију четврти пут, Хенинг је рекао ББЦ-ју да он није муслиман, али да му је посета једном избегличком кампу изменила живот и да због тога има потребу да се враћа.

Генерални секретар Муслиманског савета Британије Суџа Шафи написао је на Твитеру да је Алан Хенинг „помагао муслиманима“ и да је његово убиство „беспризоран и увредљив чин“.

„Они (Исламска држава) дају таоцима недељу дана пре но што направе видео снимак, а онда их убију. У Алановом случају, то се отегло на три седмице… сто показује да су они можда разматрали могућност да га ослободе“, рекао је Хенингов пријатељ Маџид Фримен, који је био са њим у мисији.

Аутентичност видео снимка још није потврђена.

БЕТА