Некажњено затирање српства

340076_groblje2-srna_f

Крадљивци секундарних сировина у Вељуну на Кордуну оскрнавили споменик и спомен костурницу српским жртвама усташког покоља из 1941.

Иако полиција у Хрватској не пропушта прилику да са јавности подели сваки успех у обрачуну са криминалцима и лоповима сваке врсте, своју прву „успешну“ акцију у хватању људи који скрнаве српске споменике и православне цркве на карловачком подручју, готово је прећутала.

Болесно друштво

Није случајно да се сви споменици усташког терора уништавају, а да друштво не подузима ништа. Крећемо се уназад, то је жалосно, посебно након што смо прихватили основне вредности Европске уније. Ко год мисли да може украсти звоно са српске цркве и то продати некажњено, зато јер је то српско, показује да нисмо саградили здраво друштво – рекао је Љубојевић.

Наиме, још 13. септембра сакупљачи секундарних сировина у Вељуну на Кордуну девастирали су споменик и опустошили спомен костурницу жртвама усташког покоља из 1941. Скинули су 13 бронзаних табли са исписаним именима убијених Срба. Да се прошли викенд нису вратили на место злочина, са намером да однесу звона са оближње православне цркве, вероватно би остали непознати и неухватљиви полицији која је о томе упорно ћутала. Јавност о њима не би ништа сазнала да у четвртак нису проговорили представници српске заједнице Крњака и Карловца, Раде Косановић и Синиша Љубојевић.

– Након што су крадљивци поскидали плоче са споменика, оставили су их уз пут да их покупе комбијем, али су још хтели однети и звона са оближње православне цркве. Бронзана звона, свако тешко око 200 килограма, била су им превелик залогај, па им је једно пало, а буку је чуо један од мештана настањених у близини и повикао на лопове. Они су сели у комби и дали се у бег, али су у паници слетели са пута и даље наставили пешице – препричао је хронологију крађе Раде Косановић, председник Српског народног већа Карловачке жупаније.
У возилу су оставили личне документе, оружје и једну исплатницу од продаје секундарних сировина које, показује и последњи случај, сада налазе на споменицима и православним црквама на Кордуну и Банији.
Карловачки дожупан из редова српске заједнице Синиша Љубојевић учестале девастације споменика и цркава доводи у директну везу са шовинизмом и дискриминацијом српске мањине, па и преко сакупљача секундарних сировина.
– Лопови ваљда мисле да могу без проблема украсти, уринирати или девастирати све што има везе са Србима, јер за то неће одговарати – рекао је Љубојевић.
У последњих петнаестак година споменик у Вељуну девастиран је седам пута, а први пут и православна црква.

Доста ћутања

Косановић је најавио да ће о свему обавестити и европске институције.
– Ово више није пука случајност већ је организовано и под нечијим патронатом и одвија се у циљу затирања постојања Срба на овим просторима. Ћутали смо до сада, па су нас очито доживљавали као немоћне и недорасле, па сада атакују на споменике и цркве. Питамо се шта ће бити следеће, можда минирање преосталих српских кућа – каже Косановић.

М. Рокнић – Вести