Рогозин: „Не покушавајте тестирати наше стрпљење и нашу снагу“

dmitri-rogozin

МОСКВА – Русија ће заштити своје сународнике у случају оружаног сукоба у Придњестровљу, изјавио је данас потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин.

„Нема потребе имати било какве илузије о томе да ли ће Русија штитити своје сународнике. Русија ће то учинити без оклевања. Не покушавајте тестирати наше стрпљење и нашу снагу“, рекао је Рогозин, изасланик руског председника Владимира Путина за Придњестровље, јавила је руска новинска агенција Итар Тас с.

У разговору са председником те молдавске регије Јевгенијем Шевхчуком у Москви Рогозин је такође рекао да ће Русија испунити своју историјску улогу – гарантовати мир и сигурност Придњестровља.

„Још једном желим рећи свима онима који не мисле као ми – не треба гурати нос у Придњестровље, нема потребе за ширењем хистерије на граници, за повећавањем напетости, јер тамо живе сународници Руске Федерације“, рекао је Рогозин, пренела је агенција АФП.

Тензије са прозападним властима Молдавију над судбином тог „сепаратистичког региона“ трају годинама и добили су нови замајац када су избили сукоби у источној Украјини, у априлу.

Придњестровље је појас на граници са Украјином, регион који се отцепио од Молдавије после распада Совјетског Савеза, али до сада ниједна чланица УН није тај регион признала као независну државу.

Непризната држава која је де фаКто независна од 2.септембра 1990., када је једнострано прогласила независност, успешно се одупире покушајима молдавских власти да је ставе под контролу.

После кратког рата, од 1992. на снази је примирје са властима Молдавије, а Савет Европе признаје Придњестровље као област „замрзнутог сукоба“.

Танјуг